Prošli tjedan je održana prva radionica stručnjaka kojom je započela Nacionalna kampanja osnaživanja žena “Sofija”. Radionica stručnjaka pod nazivom “Socijalna izolacija – socijalna zamka za žrtve obiteljskog nasilja”, zbog još uvijek prisutnih mjera socijalne distance, održana je on-line putem Zoom aplikacije. Cijelu radionicu možete pogledati na YouTube kanalu Nacionalne kampanje „Sofija“.

Cilj radionice je da svi sustavi koji sudjeluju u brizi za žrtve obiteljskog nasilja zajednički pokušaju definirati ključne snage koje će im pomoći da žrtvama osiguraju kvalitetnu zaštitu od nasilja i zaštitu od zaraze virusom SARS-CoV-2.

Voditeljica radionice, ravnateljica Doma „Duga-Zagreb“, mr.sc. Željka Barić je iskoristila priliku i progovorila o izvanrednim okolnostima u kojima se trenutno nalazimo i postupanju sa žrtvama obiteljskog nasilja. Ozbiljan problem o kojem se raspravljalo je bolja sigurnost skloništa za smještaj žrtava zbog mogućeg širenja zaraze virusom COVID-19.

Sigurna skloništa, u vrijeme prijetnje zarazom, moraju garantirati i sigurnost od zaraze!

Koje situacije su se odjednom pojavile od ožujka 2020., te koliko se mogu uspješno i brzo riješiti, su teme kojih su se dotaknule stručnjakinje iz neprofitnih sektora, policije, sudstva, pravosuđa, zdravstva i socijalne skrbi:

 • Jadranka Parać Šaka, sutkinja na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu
 • sc. Iva Prpić, dipl.soc. radnica, viša stručna savjetnica pročelnice u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom
 • sc. Petra Kontić, sociologinja i voditeljica programa „Rodna ravnopravnost“ udruge B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipirana.
 • Jelena Smirčić, dipl.soc.radnica, predstojnica podružnice Črnomerec pri Centru za socijalnu skrb Zagreb
 • sc. Maja Marić Bajs, dr. med. spec. javnog zdravstva, voditeljica odjela za procjenu zdravstvenog stanja i potreba u nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar
 • med. Vikica Krolo, predsjednica KOHOM-a, Koordinacije hrvatske obiteljske medicine
 • predstavnice MUP-a

Svaka od sudionica radionice podijelila je specifična iskustva iz svog sektora i područja rada koja proizlaze iz ove novonastale globalne situacije pandemije virusa COVID-19.

Ova radionica je potaknula još bolju međusektorsku suradnju i komunikaciju između stručnjaka koji rade sa žrtvama obiteljskog nasilja.

Stvaranje on-line platforme u sklopu Nacionalne kampanje osnaživanja žena „Sofija“ treba dodatno olakšati suradnju stručnjaka u svim sektorima. Upravo u ovakvim kriznim situacijama važno je što prije determinirati probleme, te potaknuti jasnu i izravnu komunikaciju između svih sektora koji kroje naše društvo.

Zaključci doneseni na ovoj radionici odnose na funkcioniranje skloništa, sustava iz kojih dolaze sudionici radionice i zajednička očekivanja i potrebe.

O Nacionalnoj kampanji osnaživanja žena „Sofija“

Nacionalna kampanja osnaživanja žena „Sofija“ radi na aktivnom osnaživanju i osposobljavanju žena za nošenje s izazovima u društvu u kojem živimo te njihovom osposobljavanju za aktivnije sudjelovanje na tržištu rada. Stavljamo naglasak na važnost umrežavanja i povezivanja institucija koje su uključene u sustav suzbijanja i prevencije nasilja nad ženama – policije, sudstva, socijalnih službi, organizacija civilnog društva i samih žrtava nasilja.

Aktivnosti nacionalne kampanje Sofija pokrivaju cijelu Hrvatsku i održat će se u svim županijama (21 lokacija) za dvije ciljane skupine:

 • nezaposlene žene, žrtve nasilja i
 • stručnjaci koji rade s navedenim skupinama.

Aktivnosti se provode kroz 3 glavne komponente:

 • radionice unaprjeđenja socijalnih vještina
 • radionice samoobrane
 • edukacija stručnjaka.

Cjelokupan program doprinijet će osobnom razvoju, podršci i osnaživanju nezaposlenih i zlostavljanih žena. Svi elementi projekta svojevrstan su alat komunikacije, socijalnog uključivanja, savjetovanja i dostupnosti za sve dionike te će doprinijeti povećanju javne svijesti o problematici.

Više informacija potražite na stranici Udruge Sofija i stranici Nacionalne kampanje osnaživanja žena „Sofija“.

 

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here