Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je u Zadru, na upite o najavama privatizacije kutinske Petrokemije, rekao da nema potrebne parametre da bi govorio o tome, ali je izrazio uvjerenje da će Vlada učiniti ono najbolje u interesu hrvatskoga gospodarstva.

“Prodati nešto ili ne, to je ocjena koju mora donijeti Vlada s obzirom na stanje ne samo u državnim financijama nego i mogućnost da se određena tvrtka razvija vlastitom akumulacijom. Prema tome, u onim slučajevima u kojima nema mogućnosti da određena tvrtka napreduje, tada naravno treba razmišljati i o stranim investitorima. Ne želim apriori govoriti ni o jednoj tvrtki posebno, to je jedna vrlo složena procjena, ali vjerujem da će Vlada učiniti ono najbolje u interesu hrvatskoga gospodarstva. Najvažnije je sačuvati strateške resurse, te prirodna i kulturna bogatstva – to ni u kojem slučaju ne bi trebali ići u privatizaciju,” rekao je predsjednik Josipović.

Na konkretno pitanje novinara bi li prodao Petrokemiju, predsjednik Josipović je rekao da ne može o tome govoriti jer da nema potrebne parametre o tome, te ponovio da će Vlada učiniti ono najbolje u interesu hrvatskoga gospodarstva.

Novinari su, uz napomenu da je on sukreator vanjske politike, upitali predsjednika Josipovića kako komentira slučaj prodaje hrvatskih putovnica srpskim kriminalcima. “To nema veze s vanjskom politikom, to ima veze s kriminalom, i s time će se pozabaviti policija i pravosuđe,” odgovorio je predsjednik Josipović.

Rekao je kako je neosporna činjenica da je Hrvatska određeno vrijeme bila utočište kriminalcima iz regije. “Podsjećam da je politika koju zagovaram upravo suradnja s državama iz regije na otkrivanju organiziranog kriminala. Od kada je uspostavljena dobra suradnja sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom, rezultati su vidljivi i imali smo nekoliko ozbiljnih akcija i sudskih postupaka. Prošlo je vrijeme kada su kriminalci bolje surađivali nego države. Sada je došlo obrnuto vrijeme, države će surađivati bolje od kriminalaca, otkrivat će ih i kažnjavati,” istaknuo je predsjednik Josipović.

Na pitanje novinara bi li trebalo izmijeniti Zakon u dijelu koji se odnosi na zastarijevanje kaznenih djela pedofilije, kao i sankcije prema onima koji to nisu prijavili, predsjednik Josipović je rekao da bi ti zastarni rokovi trebali biti vrlo dugi.

Napomenuo je kako kazneno pravo ima svoja načela, samo najteža kaznena djela, kao što su ratni zločin, pa i ratno profiterstvo ne zastarijevaju. “Za djelo o kojemu vi govorite, koje je vrlo ozbiljno i teško kazneno djelo, ti zastarni rokovi trebali bi biti vrlo dugi,” rekao je.

Predsjednik Josipović je odgovarao danas u posjetu Zadru i Zadarskoj županiji. Nazočio je svečanostima u povodu 10. obljetnice osnutka zadarskoga Sveučilišta, te se sastao s predstavnicima lokalnih vlasti i saborskim zastupnicima i gospodarstvenicima. (Hina)