Vožnja će vam omogućiti da iz Donjeg grada dođete u Gornji grad za točno 64 sekunde.

Uspinjača je putnike počela prevoziti 1893. i to je najstarije prijevozno sredstvo javnog prijevoza u Zagrebu. Mnogo prije, ako bi netko htio doći do Gornjeg grada trebao je hodati poljskim putem i prijeći visinsku razliku od 30 metara. Do pola brijega vodile su drvene stube i stvorila se ideja da upravo na tom mjestu treba napraviti uspinjaču. Inicijator gradnje bio je građevinar D. W. Klein.

Nažalost, već u prvim godinama rada uspinjača se često kvarila, putnici bi trebali izaći i pogurati ju, stoga su je građani prozvali „Zapinjača“. Osim toga, imala je još nekoliko naziva: funicular, željeznica na uže od žice, arni uzvo, drahtseilnahn i stara dama. Putničke kabine bile su podijeljene na dva razreda – prvi razred, čija je vožnja bila skuplja, gledao bi prema Gornjem gradu ili Ilici, dok bi srednji dio pripadao drugom razredu.

Danas uspinjača izgleda isto kao i na svojemu početku, zadržavši svoj prvobitni vanjski izgled, građevnu konstrukciju i većinu tehničkih svojstava, zbog čega je zakonom zaštićena kao spomenik kulture te je postala jedan od glavnih simbola grada Zagreba.

Donja stanica nalazi se u Tomićevoj ulici, dok je gornja smještena na Strossmayerovom šetalištu, kraj kule Lotrščak.

Njezin kapacitet je 28 odraslih putnika, što uključuje 16 sjedećih i 12 stajaćih mjesta, a vozi svakih 10 minuta, svakog dana u razdoblju od 6:30 – 21:50. Cijena jedne vožnje iznosi 0,66 €, dok u slučaju potrebe putnici mogu naručiti i hitnu vožnju u iznosu od 3,32 €.