Foto: MMrezaNema goreg osjećaja nego da imate dojam kako ste ulovljeni u stupicu radeći posao koji ne volite i koji vas uopće ne ispunjava. Kako biste postigli uspjeh u svim područjima morate voljeti to što radite.

U svakom poslu ima uspona i padova. Svakodnevno nailazimo na neke prepreke i suočavamo se s problemima i zadacima koje moramo riješiti. Ako ne volite to što radite, nikada nećete prevladati te poteškoće, bit će vam iz dana u dan sve veće i veće. Međutim, ako volite svoj posao, poteškoće na koje nailazite uvijek će biti i ostati manje od osjećaja užitka i strasti koje svakodnevno imate prema tome što radite.

Obzirom na sezonu godišnjih odmora i pada poslovnih aktivnosti, imate dovoljno vremena tijekom ljetnih mjeseci razmisliti gdje se vi nalazite u tome. Kakav je vaš stav prema radu? Izaberite odgovor a,b,c, ili d.

a) To je teška muka. Mrzim svoj posao.

b) Ne smeta mi rad, ali bih radije radio/la nešto drugo.

c) Posao je OK. Moram raditi da bih zaradio/la novac.

d) Volim svoj posao. Uzbuđuje me i zabavno je.

Ukoliko je vaš odgovor a, b ili, c ozbiljno razmislite želite li tako raditi i dalje do mirovine. Nažalost, život je prekratak da biste ga proveli radeći ono što ne volite ili ono što vas ne ispunjava u potpunosti. Ako imate osjećaj da možete puno bolje i više dati od sebe razmislite što bi to bilo. Nemojte si dopustiti da vaš potencijal ostane neiskorišten.

U čemu ste najbolji? Koje stvari radite iz gušta i kada to radite zaboravite pojam o vremenu? Koju su vaše najbolje kvalitete i osobine? Nemojte razmišljati o tome kako da zaradite novac. Radije razmišljajte o tome što možete dati, proizvesti, koju uslugu možete ponuditi što većem broju ljudi. Koji problem možete riješiti, ili koje potrebe možete ispuniti drugima? Najvažnije od svega: u čemu ćete vi uživati. Naravno da vam trebaju platiti za to što radite, a to će doći samo po sebi ako pružite nešto vrijedno. Otkrijte svoju strast u nečemu korisnom što možete raditi za druge ljude, a tada će novac dolaziti sam od sebe.

Moja klijentica Stela radi u agenciji za nekretnine, a u slobodno vrijeme izrađuje nakit. Kad mi je pričala o svom poslu u agenciji ton glasa joj je bio jednoličan, ostavljala je dojam potpuno nezainteresirane osobe, a nije bila zadovoljna ni svojim šefom koji ih je sve tlačio (njena riječ). Upitala sam je koji je razlog da i dalje radi u toj agenciji? Zaprepašteno me je pogledala i rekla: „Pa moram platiti račune i kredit.“

Ako radite samo da biste plaćali račune i kredite onda dobivate to što dobivate. Uglavnom nezadovoljstvo, težak i naporan rad, šefa koji vas maltretira i plaću koja pokriva račune. Skrenula sam razgovor na njezin hobi zbog kojega je i došla k meni. U tom trenutku cijela njezina fizionomija se promijenila. Oči su joj se zasjajile, koža lica je postala blistavija i dobila je boju, uspravila se u fotelji i nagnula prema meni, mašući rukama i objašnjavajući mi svaki detalj u izradi narukvice. Ovakve trenutke u svom poslu najviše volim. Potpuna transformacija. Iz nje je prštala energija i strast dok je pričala o svom nakitu.

U počecima mog rada uvijek mi je bilo žao što nemam ogledalo da se klijenti mogu vidjeti i sama sebi obećala sam da ću u idućem uredu instalirati veliko ogledalo. Danas ga imam, upravo iz tog razloga. Zamolila sam Stelu da ustane i odvela je do ogledala. „Pogledaj se!“, rekla sam joj i reci mi što vidiš? Bila je potpuno oduševljena. Taj osjećaj ushita dolazi iz naše nutrine. Rekla sam joj da tako treba izgledati i osjećati se svaki dan kada ide na posao. Samo tako ćemo biti sretni, ispunjeni i zadovoljni sobom i svojim poslom. Nastavila sam i dalje raditi sa Stelom na njenom putu da počne živjeti od svog hobija i da ga pretvori u posao. Još uvijek radi istovremeno i jedno i drugo, ali je to sada potpuno drugi osjećaj i rad u agenciji ne doživljava kao napor i tlaku nego kao korak do osamostaljenja.

Inga Lalić/ profitiraj.hr