Hodanje predstavlja idealan oblik tjelesne aktivnosti za ljudski organizam, a razlog tome je što su ljudi evolucijski hodači, tj. prirodno su stvoreni upravo za hodanje. Upravo je to bio povod javnozdravstvenoj akciji „Hodanjem do zdravlja“ održanoj na Maksimiru koju su organizirali Nastavni zavod  za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Grad Zagreb i Gradski ured za zdravstvo te Hrvatski zavod za javno zdravstvo (pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja) uz podršku partnera.

Akcija je provedena u sklopu Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ koji se provodi u svim županijama Republike Hrvatske posljednje tri godine. Više od 600 građana prošetalo je budućom „Stazom zdravlja“ i imalo priliku izmjeriti tlak, razinu šećera u krvi i potkožnog masnog tkiva, obaviti spirometriju te dobiti savjete o važnosti redovite tjelovježbe, uravnotežene prehrane, ali i relaksacije.

„Nastavni zavod kontinuirano kroz različite akcije i događanja nastoji skrenuti pozornost građana na važnost fizičkog i psihičkog zdravlja. Zbog užurbanog načina života, u današnje doba teško je učiniti prvi korak i napraviti nešto po tom vrlo važnom pitanju. Drago mi je da su se građani  u ovolikom broju priključili akciji i tako s nama ovdje učinili prvi korak. Odrasli bi se trebali baviti tjelesnom aktivnošću barem pola sata dnevno, dok je za djecu preporučljivo i više od sat vremena. Naši građani često nisu ni svjesni koliko je malo potrebno učiniti za poboljšanje vlastitog zdravlja te prevenciju raznih bolesti“, istaknula je dr. med. Ana Puljak s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Hodanje ima različite pozitivne učinke na naš organizam, od poboljšanog rada srca i pluća, preko doprinosa probavi i cirkulaciji, do podizanja raspoloženja. Hodanje je evolucijski upisano u nas od naših početaka i prirodno je kako za naše tijelo tako i za našu psihu, a djeca koja se više kreću te mladi i osobe srednje dobi koji su u pokretu, u starosti su puno zdraviji i manje obolijevaju od kroničnih bolesti.

„Nastojali smo pripremiti nešto za svakoga, tako su oni najmlađi imali priliku okušati se u atletici i na sportskom poligonu, a da ne zapostave mentalne vježbe, priredili smo i radionicu prve pomoći te interaktivnu radionicu o uravnoteženoj prehrani. Važno je da djeca od najranije dobi usvoje ovakve pozitivne navike jer, iako nisu još u potpunosti svjesna toga, tako ulažu u svoje buduće zdravlje tj. djeluju preventivno“, kazao je  dr. sc. Damir Knjaz, izv. prof., dekan Kineziološkog fakulteta.

Uvodnu riječ dali su ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ dr. sc. Zvonimir Šostar, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. med. Ivana Pavić Šimetin, dekan Kineziološkog fakulteta dr. sc. Damir Knjaz, izv. prof. te koordinatorica Akcije dr. med. Ana Puljak s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Za zabavu i dobru atmosferu pobrinula se plesna skupina „Laste“ iz Doma za starije Maksimir i Zagrebačke mažoretkinje.

„S Nacionalnim programom ‘Živjeti zdravo’ nastojimo educirati građane svih dobnih skupina o tome što mogu učiniti za svoje zdravlje. Građani trebaju imati na umu da nikada nije kasno za usvajanje zdravih navika i da je ponekad potrebno jako malo da bi se postiglo puno. Smanjena kvaliteta života u Hrvatskoj, ali i u drugim razvijenim zemljama predstavlja velik javnozdravstveni izazov dok ‘živjeti zdravo’ treba biti prioritet našeg društva, a to je nešto na čemu svi moramo zajedno raditi“, istaknula je dr. med. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.