Centar za kulturu Trešnjevka i ove se  godine uključuje u globalni pokret pod nazivom Jane’s Walk koji se dijeljem svijeta provodi u svibnju. Koordinator zagrebačkih šetnji koje se organiziraju treću godinu uzastopce je Mapiranje Trešnjevke, u sklopu kojege se već niz godina potiče lokalno stanovništvo na istraživanje zagrebačkih kvartova kroz organizirane istraživačke ture i web stranicu na koje se stavljaju sve dostupne otkrivene informacije.

Jane’s Walk šetnje organizirane su šetnje s vodstvom za građane pojedinih kvartova, a koje su besplatne. Ove godine se za učešće u tom svjetskom festivalu gradskih šetnji već prijavilo 212 gradova u 36 država svijeta na šet kontinenata, a u Zagrebu će se održati osam šetnji. Sve njih  vodit će  entuzijasti i volonteri koji vole istraživati dijelove grada i svoje znanje nesebično dijeliti s drugima.

Zagrebače šetnje trajat će od  6. svibnja sve do kraja mjeseca, a u sklopu šetnji građani će imat priliku istražiti neke skrivene kutke svoga grada. Tako će se šetati Radničkom cestom, Trnjem, Maksimirom ali i Novim Zagrebom. U sklopu šetnji prisjetit ćemo se kako se gradilo na Jarunu prije 30 godina uoči Univerzijade, a obići ćemo i Remete kao i Medvedski breg pod Medvedskom gorom.

Ovim šetnjama Centar za kulturu Trešnjevka pridružuje se Jane’s Walk projektu, koji je pokrenula urbanistica i aktivistica Jane Jacobs (1916.-2006.) Ona je poznata po drukčijem pristupu gradovima kao socijalnim cjelinama, jer je smatrala da sami građani trebaju  upravljati  razvojem gradova i kvartova u kojima žive. Poticala je ljude da se bolje upoznaju s okolinom u kojoj stanuju, rade, polaze školu, bave se sportom, šeću… jer, kako je rekla, na taj način oni postaju svjesni toga kakvu životnu okolinu zapravo žele.

 Jane’s Walk šetnje su lokalno organizirane šetnje tijekom kojih se ljudi skupljaju radi zajedničkog istraživanja, razgovora i uživanja u svojim kvartovima. Dok klasična razgledavanja više sliče predavanjima, ove su šetnje sličnije razgovoru uz šetnju. Voditelji dijele svoja iskustva i znanja, ali također potiču diskusije i sudjelovanje šetača. Šetnje se mogu usredotočiti na bilo koji aspekt kvarta i bilo koju temu. Šetnje mogu biti ozbiljne ili zabavne, informativne ili objašnjavajuće. Mogu se usmjeriti na povijest nekog mjesta ili ono što se događa upravo sada. Svatko može voditi šetnje – jer je svatko najveći poznavalac kraja u kojem živi!

Ove šetnje mogu biti vrlo poučne, ali i nadasve zabavne… ovdje možete sresti svoje susjede, upoznati nove prijatelje, razmijeniti posjetnice s dotad nepoznatim ljudima… možete naučiti nešto novo i podijeliti s drugima neko vaše znanje!

RASPORED ZAGREBAČKIH ŠETNJI:

• 06. 05. 2017. (subota) Vanja Radovanović: „Željeznicom od riječne do zračne luke ili posjet najvećoj neiskorištenoj javnoj površini Zagreb-grada“.
Sastanak kod sjenice s fontanom na početku Radničke ceste (križanje sa Držićevom) u 17 sati

• 07. 05. 2017. (nedjelja): Mladen Perušić: „Jarun, o gradnji za Univerzijadu 1987.”
Sastanak na glavnom ulazu u SRC, Hrvatskog sokola, u 10 sati

• 12. 05. 2017. (petak) Jasminka Klemenčić – Zlica: „Od fontana do fontana“
Sastanak je u 18 sati ispred Osnovne škole Lovre pl. Matačića, Laurenčićeva bb, Folnegovićevo naselje

• 20.05. 2017. (subota) Antonio Jurčev: „Šetnja Fakultetskim dobrom – nekadašnjim starim maksimirskim majurom“
Sastanak na križanju Maksimirske ceste i Ulice Fakultetsko dobro (istočni ulaz u Zoološki vrt) u 17 sati

• 21. 05. 2017. (nedjelja) Petra Bilić Križan: “Zapruđe i Utrine – upoznajte mjesta gdje zgrade stare brže od ljudi”.
Sastanak je kod zgrade ZET-a u Zapruđu (okretište 14-tice) u 10,30 sati

• 26.05. 2017. (petak) : Saša Šimpraga: „Svi putevi vode u Rim“. Sastanak ispred Sportskog centra Kozjak / Gradskog kazališta Žar ptica, Bijenička 97 u 18 sati

• 27. 05. 2017. (subota) Milan Dalmacija: „Radnička – od centra industrije do centra kapitala“
Sastanak kod stražnje strane nadvožnjaka na Strojarskoj, kod parkirališta buseva, u 16 sati

• 28. 05. 2017. (nedjelja) GP: “Medvedski breg pod Medvedskom gorom“.
Sastanak je na okretištu autobusa Dubrava, linija ZET-a 209 za Čučerje, prije polaska autobusa koji kreće u 16,55 h (peron uz famozne Bandićeve zahode). Sâma šetnja počinje na glavnom trgu uz crkvu u Čučerju u 17,15 sati

Napomena: Sve šetnje se odvijaju bez obzira na vremenske uvjete!