Jesenski dani obično su sinonim za težu hranu koja nas pripremna za zimu. No, upravo je sada vrijeme za lov vrhunske divlje tune u Jadranskom moru te pripremu specijaliteta koji će koristiti našem tijelu. Malostonska obitelj Šare poznata je po pripremi vrhunskih ribljih delicija. Kako se priprema tartar ili sashimi od upravo ulovljene jadranske tune pokazali su u Bota Šare restoranu u Zagrebu glumcima Ani Begić Tahiri, Bojani i Enesu Vejzović te vaterpolisti Lovri Milošu.

„Najvažnija je svježina i porijeklo namirnica. Trenutno je pravo vrijeme za lov na velike tune, pa smo jedan primjerak upravo ulovljene na sjevernom Jadranu iskoristili kako bi ukazali na sve prednosti ove ribe, te za gastroljupce pripremili specijalitete koje svakodnevno mogu probati u našim restoranima kao i kamenice iz malostonskog zaljeva koje imaju slična nutritivna svojstva!“ – izjavila je Zrinka Šare i dodala: „Uz svježu ribu, za vrhunski tartar ili sashimi potrebno je domaće maslinovo ulje i kapare, papar, stonska sol, motar i slane srdele!“ 

Naše glumce i sportaše posebno su zabrinuli posljednji podaci Svjetske zdravstvene organizacije koji govore da Hrvati sve više imaju problema s viškom kilograma i raznim bolestima. Upravo je tuna, riba iznimnih nutritivnih vrijednosti, koja je vrlo rasprostranjena u Jadranskom moru, izvrsna za održavanje dobre krvne slike, ali i za prevenciju bolesti srca i krvnih žila i moždanih udara, budući da je bogata omega 3 masnim kiselinama koje reduciraju loš kolesterol.

 

Tuna povisuje dobri HDL kolesterol, koji smanjuje mogućnost nastanka krvnih ugrušaka i nakupljanje arterijskog plaka. Osim na krvne žile, omega 3 masne kiseline imaju pozitivno djelovanje na mozak zahvaljujući DHA i EPA kiselinama koje umanjuju rizik pojave Alzheimerove bolesti i demencije u starijoj dobi. Ove masne kiseline pomažu i u prevenciji depresije i debljine, a pomažu i u liječenju upala, smanjuju rizik od pojave raka i čuvaju vid.

Tuna je zaista lijek na tanjuru, a zbog bogatstva proteinima i mineralima jedno je od omiljenih jela i sportaša što je potvrdio vaterpolist Mladosti Lovre Miloš. Uz sve te vrijednosti, meso tune je i vrlo ukusno te je danas jedna od najtraženijih riba na svijetu. Ona svježa poput ove prava je zimska poslastica koju na poseban način pripremaju u restoranima Bota Šare. Upravo oni spajaju klasičnu dalmatinsku i japansku kuhinju koja se pokazala kao izvrsna fuzija.