Autor:
VLM /Online-Zgreb.hr

jabukeUz Svjetski dan jabuka, koji se obilježava danas, valja se sjetiti izreke – “Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van”. Ako nas to iznimno zdravo voće neće baš izliječiti od svake bolesti, svakako će nam pomoći u jačanju imuniteta, kažu nutricionisti.

– Smatra se da jabuke pomažu u prevenciji bolesti srca i krvnih žila, a studije pokazuju da redovit unos može smanjiti visoku razinu kolesterola u krvi. Jabuke reguliraju kiselost želuca te na taj način pomažu u probavi. Baš zbog toga, ali i zbog visokog sadržaja prehrambenih vlakana koji smanjuju osjećaj gladi, jabuke su sastavni dio redukcijskih dijeta. Izvrsne su za čišćenje organizma jer potiču rad jetre i mokrenje – ističe nutricionistica Darija Vranešić-Bender.

Jedenje jabuka usto vraća energiju, pomaže kod koncentracije i uklanja umor.

Dan jabuka u OŠ Jelkovec Sesvete
U Zagrebu se Svjetski dan jabuka obilježava u Osnovnoj školi Jelkovec Sesvete. Uz prigodnu pjesmu, prozne i likovne radove uz pomoć poljoprivrednih gospodarstava priređena je i izložba jabuka. Ocjenjivat će ih učenici, a dr. sc. Ivo Krpina pripremio je kraće predavanje o jabuci. U programu će se posebno istaknuti važnost očuvanja starih sorti.

No ono na što valja obratiti pozornost jest jedete li jabuke iz organskog uzgoja ili one kod kojih su pri uzgoju korišteni pesticidi. Naime, organski je uzgoj vrlo važan kod tog voća jer jabuka zadržava veliku količinu pesticida (drugo voće nakon breskve po količini pesticida koji ostaju u plodu).

– Budući da su znanstvena istraživanja pokazala da je jabuka voće koje zadržava veliku količinu pesticida, dobro je birati organske jabuke. Na taj način unosimo manje nepoželjnih supstancija i pridonosimo očuvanju prirode – zaključuje Darija Vranešić-Bender.