Festivalsku off godinu, obilježenu programom ORGAN VIDA Sezona 01 Epizoda Ljubav, Organ Vida će zaključiti izložbom pod naslovom “(Is)tražiti ljubav” latvijske umjetnice Annemarije Gulbe.

Otvorenje izložbe održat će se u subotu, 30. studenog u 19:00 sati u Galeriji Siva, na adresi Pierrotijeva 11. Izložba će biti otvorena do 12. prosinca, a moći će se posjetiti svakim danom od ponedjeljka do subote, od 17:00 do 20:00 sati. Kustosica izložbe je Barbara Gregov.

Program ORGAN VIDA Sezona 01 Epizoda Ljubav osmislile su Barbara Gregov, Klara Petrović, Luja Šimunović i Lea Vene.

U seriji fotografija pod naslovom „(Is)tražiti ljubav“, Annemarija Gulbe dokumentira niz intimnih i ljubavnih situacija, a pritom pokušava doći do vlastitoga shvaćanja i definicije ljubavi.

Već naslov izložbe upućuje na to da se umjetnica podjednako bavi istraživanjem i traganjem za ljubavi. Traganje je doslovno, odnosi se na autoričinu potragu za različitim ljubavnim situacijama, najčešće na kućnim tulumima. Gulbe bilježi širok raspon intimnih trenutaka svojih prijatelja_ica i poznanika_ca, od suptilnih, prijateljskih razmjena nježnosti do strastvenog ljubljenja parova, nastojeći prikazati dvije suprotne strane popularne koncepcije ljubavi – ljubav kao stvaran osjećaj koji svojom silinom zaljubljene na neki način izdvaja iz materijalne stvarnosti, ali i ljubav kao romantiziran, neostvariv ideal.

Istraživanje ljubavi očituje se pak u autoričinoj intenciji da prikazane situacije poopći, a svoj rad poveže sa širim društvenim kontekstom. Osim što prostor izložbe ispunjava sintetičkim mirisom feromona, podcrtavajući tako fizički aspekt privlačnosti, umjetnica kao jedan od dominantnih motiva serije odabire nago ljudsko tijelo. Poseban naglasak pritom stavlja na razračunavanje s praksama discipliniranja djevojačkog tijela te manipulacije njegovim vizualnim reprezentacijama.

Fotografije Annemarije Gulbe u pravi nas mah privlače zato što iskustvo mladenačke zaljubljenosti prikazuju direktno – u svoj njegovoj surovosti i ranjivosti – dok nas istodobno navode da ljubav sagledamo mimo razdoblja sazrijevanja, kao iskustvo koje vrijedi iznova tražiti i istraživati.

Annemarija Gulbe (1997.) latvijska je vizualna umjetnica. Trenutačno studira vizualne komunikacije na Latvijskoj umjetničkoj akademiji. Završila je školu fotografije u sklopu platforme ISSP, a usto je sudjelovala u ISSP-ovim ljetnim školama i usavršavala se u području fotografije u sklopu masterclassa Andrejsa Grantsa u Rigi. Osvojila je glavnu nagradu na festivalu Biennale Jeune Création européenne (2019. – 2021.) u francuskome Montrougeu, kao i latvijsku nagradu FK Prize za 2018. godinu.