Izložba Aleksandar Rodčenko: revolucija u fotografiji, koja se u Muzeju za umjetnost i obrt otvara 17. lipnja hrvatskoj će publici prvi put predstaviti fotografski opus Aleksandra Rodčenka, jednog od najznačajnijih predstavnika ruske avangarde. Izložba je organizirana u suradnji Multimedijskog umjetničkog muzeja u Moskvi (Multimedia Art Museum Moscow) i Muzeja za umjetnost i obrt, a donosi reprezentativan izbor od 150 fotografskih radova nastalih tijekom 1920-ih i 1930-ih godina.

Na izložbi će biti izloženo i nekoliko fotomontaža, kakve je Rodčenko pod utjecajem njemačkih dadaista radio za reklame i naslovnice časopisa. U skladu s revolucionarnim duhom vremena dominiraju teme rada, tvornica, strojeva, moderne arhitekture i sporta. Važan dio izložbe su i portreti radnika i umjetnika, prvenstveno književnika, kao što su Sergej Tretjakov, Vladimir Majakovski ili Osip Brik, čija je karikatura rađena za naslovnicu kultnog ruskog avangardnog časopisa LEF, s kojim je Rodčenko redovito surađivao.

Aleksandar Rodčenko djelovao je na području slikarstva, grafičkog dizajna, kazališta, filma te prvenstveno fotografije, koju je smatrao medijem novog doba, koji treba prestati biti refleksijom stvarnosti te postati nositeljem novih ideja i konceptualnog mišljenja. Po završetku Akademije na kojoj je studirao slikarstvo Rodčenko pristupa konstruktivističkom pokretu čiji su glavni postulati bili čisti i jednostavni oblici, negativan odnos prema tradiciji i dekorativnosti te funkcionalnost umjetnosti skladu s industrijalizacijom, razvojem tehnike i novih materijala. Konstruktivisti su vjerovali u promjenu umjetnosti s ciljem promjene i unapređenja društva. Djela Aleksandra Rodčenka odlikuje društveni angažman te formalni i sadržajni eksperimenti: dijagonalna i geometrizirana kompozicija, ekstremni donji i gornji rakurs, jaki kontrasti, krupni planovi, noćne snimke.

Izložba jednog od najznačajnijih europskih fotografa i umjetnika uopće, dio je međuinstitucionalne suradnje Muzeja za umjetnost i obrt i  Multimedijskog umjetničkog muzeja u Moskvi te dio programa Dana Moskve u Zagrebu. Kustosica izložbe iz Multimedijskog umjetničkog muzeja u Moskvi je Olga Sviblova, a kustosica Muzeja za umjetnost i obrt je Adriana Prlić.