Foto: PRESS -BelovedU petak, 4. listopada u 19 sati u podrumu Galerije Klovićevi dvori otvara se izložba Sandre Vitaljić naslovljena Voljena.

Autorica predstavlja seriju od 12 fotografija, koja je prema njezinim riječima „(…) nastala nakon dugogodišnjeg praćenja novinskih napisa i policijskih izvješća o ubojstvima u partnerskim vezama. Fotografije prikazuju ozljede na tijelu i organima koje su dovele do smrti. Dijelovi tijela koji su nekada budili ljubavne i erotske osjećaje – grudi, kosa, lice, usne – ovdje su mrtvi, hladni, “oštećeni”, a univerzalni simbol ljubavi – prostrijeljeno srce, dobiva sasvim drugo značenje. Raskomadani dijelovi tijela pretvoreni su u fetišizirane foto-objekte podsjećajući na dragocjenosti koje se često poklanjaju u ime ljubavi, koja tako biva određena upravo posjedovanjem. U trenutku kada voljenu osobu nije više moguće posjedovati, ona biva pretvorena u stvar, neživi objekt koji je moguće odbaciti i tako uništiti izvor boli.

Serijom Voljena/Beloved propitujem ljubavne odnose, te destruktivne osjećaje koji mogu nastati iz idealiziranog osjećaja ljubavi.“

U popratnom tekstu izložbe O prizorima s cvijećem i ostalim raslinjem Leonida Kovač navodi: „(…) Sandra Vitaljić snima doslovce mrtvu prirodu. Njezina fotografska izvedba fokusira kulturalnu uporabu, ili preciznije, estetizaciju i diskurzivnu diseminaciju mrtvog ženskog tijela kao posljedice seksualno motiviranog zločina. Ona naime ne izlaže samo fotografsku sliku, nego krajnje estetizirani masivni predmet u koji je fotografska slika s dva istovjetna lica, dakle s licem identičnim naličju, doslovce inkorporirana.“

Izložba se može razgledati do nedjelje, 13. listopada 2013. Radno vrijeme Galerije je od utorka do nedjelje od 10 do 20 sati (osim praznikom).

BIOGRAFIJA

Sandra Vitaljić rođena je u Puli 1972. godine. Magistrirala je fotografiju na Akademiji za film i TV (FAMU) u Pragu, a na istom fakultetu doktorirala je iz područja povijesti i teorije fotografije. Zaposlena je kao izvanredna profesorica na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica je umjetničke rezidencije CEC ArtsLink (Ansel Adams Center for Photography, San Francisco, 1997), Fulbright stipendije (Rochester Institute of Technology, Rochester, NY, 2006/2007), te CCN Award (Graz, 2013). Njene fotografije nalaze se u stalnom postavu Moderne galerije u Zagrebu i zbirkama Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, te u kolekciji Camere Austrije i Polaroida. Objavila je knjigu “Neplodna tla” (Eikon studio, 2012) i “Rat slikama – suvremena ratna fotografija” (Algoritam, 2013). Izlagala je u zemlji i inozemstvu. Detaljan popis izložbi nalazi se na www.issavitale.com.