IFoto: PRESSIzložba Patina očevine Damira Vrdoljaka Mandete otvara se u utorak 22. 10. 2013. u 19 sati  u Muzeju Mimara.
Umjetnik nakon rodnog Splita, Dubrovnika i Beograda predstavlja zagrebačkoj publici svoj rad u vidu 25 izložaka skulptura brodova.
Mandeta se skulpturom bavi već dvadeset godina, a svoje je radove počeo izlagati prije dvije godine. Prva izložbe koja je krenula iz Zavičajnog muzeja u Zlarinu nosila je naslov „Galerija brodici“ . Zatim je slijedila izložba „Savršeni snovi“ predstavljena u Alliance Française de Split u Splitu. Autor je rođen 1957. godine i cijeli život „živi more“ koje je glavna tema njegovog djelovanja.
Inspiraciju za umjetničko stvaranje Mandeta pronalazi u moru koje ga definira od rođenja, kao ishodište karijere putopisca i novinara, kao kormilo tijekom njegovih krstarenja i sportskog jedriličarstva.
Šira javnost velikodušno je prihvatila njegov rad jer su oblikovane brodice osobito privlačne oku i srcu promatrača. Stručna javnost ovaj puta izražava svoj stav kroz tekst predgovora katalogu izložbe prof. Želimira Koščevića.
Bit Mandetine kreacije najbolje je izražena mišlju prof. Koščevića „Premda brodice i ono što je s nakupljenom patinom ostalo od očevine zadržavaju osnovnu vizualnu memoriju i narativnu strukturu, maleni objekti Damira Vrdoljaka Mandete opiru se tom prizemljenju, jer stvarnost njihove materijalne tvarnosti s onu je stranu jave.“
Program otvorenja sadrži i glazbeni dio, pjevat će Habiba Meanz“dear iz Splita uz pratnju klavirista Regis Kattie iz Francuske. Planira se da će izložbu otvoriti splitski gradonačelnik Ivo Baldasar. Uz svesrdnu pomoć g. Branka Roglića direktora tvrtke Orbico d.o.o., nadamo se dolasku brojnih Zagrepčanki i Zagrepčana, kao i svih ljubitelja umjetnosti.
Damir Vrdoljak Mandeta donosi dašak maestrala i mirise mora u zagrebačku kulturnu jesen. Izložba u Muzeju Mimara nosi zagrebačkoj publici pozdrave juga Hrvatske.
Očekujemo da posjetitelji dolaskom u atrij Muzeja slobodno u svojim mislima jedre, osjete snagu vjetra i ljepotu mora, i jednostavno uživaju…
Ulaz je besplatan. Izložba je otvorena od 22. do 27. listopada.

[nggallery id=582]