Galerija Događanja nastavlja predstavljati mlade umjetnike i njihova nadahnuta ostvarenja koja se podvrgavaju analizi svakodnevne materije i pojava koje na identitet i zajednicu ostavljaju snažniji trag od onih sudbinskih i slučajnih. Tako će radovi Lucije Ostrogović, potaknuti promišljanjima o prostoru čiji smo stalni nametnici, biti postavljeni na izložbi pod nazivom krajolik – čitanje nje, a otvorenje je planirano za petak, 1. ožujka u 19 sati. Izložba predstavlja nastavak istraživanja započetog u sklopu diplomskog rada na Odsjeku za animirani film i nove medije zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, i moći će se razgledati do 22. ožujka.

Kroz reference na krajolik naselja Vrbnik na otoku Krku, umjetnica propituje vlastite i tuđe perspektive gledanja na sveprisutan prostor. Pritom najprije povlači paralelu između uloga koje čovjek svakodnevno igra u privatnom i poslovnom svijetu te prostora kao konstante bezuvjetno podložne potrebama njegovih djelovanja. Eksperimentirajući s ulogama vezanim uz sličan ambijent poput sustanarke, recepcionerka, najmodavke i gošće, autorica postiže fluidan prijelaz iz jednog prostora u drugi, dok konačno ostvarenom uzajamnošću uspijeva detektirati prostorne vrijednosti od kojih je najvažnija održivost.

Naglašene autorefleksivnosti, izložba u gledatelju aktivira vizualne, auditivne i taktilne podražaje odlazeći korak dalje te se premještajući s fizičke na simboličku razinu. Ondje primat nosi „pogled odozgo“, odnosno materijali doneseni s Vrbnika u vidu kamenih krhotina zidova i malih kupova morskog pijeska prosijanog na različitu finoću potiču imaginaciju transformacije od zemljišta i terena ka resursu. Razmišljanje o prostoru kao resursu, koji sam po sebi označava potencijal za iskorištavanje, ponajbolje se može doživjeti kroz video koji tumači planiranje fleksibilnog skeleta unutarnjeg prostora, a koji je moguće prekrojiti ovisno o potrebama. Također, zvučna podloga uz prikaze karte i pomicanje ruke umjetnice u koreografiji stvaranja znanja o prostoru vjerno dočarava sklonost manipulaciji istim bez interesa za posljedice njegova sužavanja.

Umjetnica progovara o učinku sve intenzivnije otočne apartmanizacije na slobodu prostora, zbog čega bilježi iskustva majke i bake ispreplićući ih sa svojima i slažući spoznaje u komparativnu studiju triju vremena od kojih je novo doba najmanje obzirno prema oskudnim reusrsima. Nadalje, autorica ukazuje da je naizgled neuhvatljiv termin ‘prostor’ jezična varka iza koje se krije ranjiv entitet kojim je čovjek odavno zavladao i koji se nekontrolirano umanjuje bez obzira na naivno vjerovanje o prostornoj beskonačnosti. Svrha izložbe jest otvoriti osobnu i društvenu raspravu o poimanju prostora kao iscrpljenog resursa koji koči progresivnost suvremenih naraštaja smještajući ih u sve omeđenije labirinte bez strategija adaptacije na male prostore koji bude klaustrofobiju.

Ulaz na izložbu je slobodan.

Web stranica: https://www.knap.hr/centar/izlozbe/

Izložba: 1. – 22. ožujka 2024., Galerija Događanja

O autorici:

Lucija Ostrogović (Vrbnik, 1996.) diplomirala je etnologiju i antropologiju te njemački jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru, kao i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U svom radu kombinira vizualnu umjetnost i antropologiju, propitujući njihova moguća preklapanja i dodirne točke. U metodološkom i istraživačkom procesu uglavnom polazi od etnografskog pristupa svakodnevici. Vodila je nekoliko radionica etnografskog crteža te radove izlagala u sklopu skupne izložbe „all GAME no PLAY“ (Galerija SKC, Rijeka) i vizualne aktivacije „Ajme koji vi pogled imate tu!“ (Vrbnik). Surađivala je s Umjetničkim paviljonom u Zagrebu u sklopu projekta 12.5 sekvenci za 125 godina Umjetničkog paviljona u Zagrebu (sekvenca #11 Fusnote – projekt za društvene mreže).