Od 15.11. u 19 sati u zagrebačkoj Galeriji Forum, Teslina 16, može se pogledati izložba Hajrudina Kujundžića pod nazivom Tako čudesno nemoderan.

Hajrudin Kujundžić rođen je 1915. u Velečevu, pokraj Ključa u BiH., a umro u Zagrebu 1986. Sudjelovao je u Narodnooslobodilačkoj borbi, a potom završio slikarstvo na zagrebačkoj Likovnoj akademiji u klasi Jerolima Miše (1951.), nakon čega nastavlja usavršavanje u Majstorskoj radionici Krste Hegedušića. Živio je u Zagrebu i u Selcu, na Kvarneru, gdje je 1967. preuredio stari mlin i otvorio Galeriju Toč. U Selcu je ostvario i značajne javne narudžbe: fresku na zgradi tamošnjeg Turističkog ureda, kao i freske u mrtvačnici. Interes za fresko-tehniku javio mu se kada je 1950-ih za fundus Gliptoteke kopirao istarske srednjovjekovne zidne slike. Ostvario je jedinstven opus u hrvatskoj likovnoj umjetnosti, a ova izložba je prilika za ponovno otkrivanje zagrebačkoj publici ovog značajnog umjetnika.

U predgovoru izložbi ravnatelj Kulturno informativnog centra, Petar Bujas ističe:  „Očito je da živimo u vremenu kad su gotovo svi usmjereni ka pukom preživljavanju, a malo njih prema istinskom življenju. Opsesivna potreba da se život sastoji samo od proizvodnje i potrošnje, u svim poznatim i mnogostrukim varijacijama, dovela je i do destrukcije svega još preostalog prirodnog. Tko smo, odakle smo i kuda idemo?, pitanja su koja odzvanjaju iz dubina vremena, ali i iz začudnih Kujundžićevih likova. Šutljive glave, velikih očiju i često zgrčeni, oni odaju tjeskobu egzistencije i mnoge ljudske drame. I to istinske ljudske drame. Jer, čovjek nije samo tijelo, ali nije samo ni duh: ‘Ono specifično ljudsko, ono što treba spašavati od pomora jest duša, prostor izmučen i neuhvatljiv, žarište stalne borbe između tjelesnosti i čistoće, između noćnog i svjetlosnog’, piše Ernesto Sábato.“

Uz njegov tekst u katalogu izložbe otisnuti su i tekstovi voditelja Galerije Forum, Feđe Gavrilovića i filmologinje Dine Pokrajac, slikarove unuke.

Izložba se može pogledati do 4.12.2021.