U organizaciji Kabineta arhitekture iz Ostrave, Češka, Instituta za turizam, Zagreb i Državnog arhiva Rijeke, 22. lipnja 2016. svečano je otvorena izložba „Češki arhitekti i počeci turizma na hrvatskom Jadranu“ pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH, Veleposlanstva RH u Pragu i predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Pragu.

Sadržaj izložbe odnosi se na turističko graditeljsko naslijeđe koje su projektirali češki arhitekti krajem 19. i početkom 20. stoljeća na hrvatskoj obali Jadrana.

Kako ističe jedna od autorica izložbe dr. sc. Jasenka Kranjčević iz Instituta za turizam, izložba pridonosi turističkoj promociji hrvatskog dijela Jadrana, poznavanju turističkog naslijeđa i hotelske arhitekture, ali i jasno predstavlja ulogu čeških arhitekata u razvoju turističke arhitektonske misli, dajući time bogat izvor ideja današnjoj turističkoj arhitekturi.

Izložbu prati trojezični katalog na hrvatskom, češkom i engleskom jeziku, a izložbu je moguće posjetiti od 16. lipnja do 14. kolovoza 2016. u Domu umjetnosti u Ostravi.