Zatvaranjem javnog poziva projekta, nakon više od mjesec dana prikupljanja prijava, žiri je izabrao prve radove za iščekivanu kolekciju autentičnih zagrebačkih suvenira Piece of Zagreb/Komadić Zagreba. Projekt je pokrenut u suradnji Dizajn centra Zagreb i Turističke zajednice grada Zagreba, a premijerno će biti predstavljen na festivalu Design District Zagreb, od 13. do 18. lipnja 2017.Bok bot

Poziv na stvaranje prve sustavne kolekcije dizajniranih suvenira Zagreba, koja će kontinuirano rasti i obnavljati se periodično kroz buduće javne pozive, polučio je izniman interes profesionalnih dizajnera, studenata dizajna, primijenjenih umjetnika, obrtnika i drugih proizvođača materijalne kulture, koji stvaraju u Zagrebu i u najširem smislu pripadaju lokalnoj kreativnoj zajednici. Između čak125 pristiglih prijedloga sedmeročlani žiri izabrao je najuspješnije radove te tako dodijelio tri jednakovrijedne nagrade i sedam priznanja.

S obzirom na specifičnu prirodu projekta te podjednaku razinu kvalitete tri nagrađena rada, žiri je jednoglasno odlučio umjesto prve, druge i treće nagrade dodijeliti tri jednakovrijedne nagrade. Svojim odabirom, žiri je želio podržati različitost pristupa naizgled jednostavnom, a ustvari izuzetno kompleksnom fenomenu suvenira. Među pristiglim radovima, bok bot, Pop_lun i Zagrebački kompletić izdvojili su se svježim pristupom temi te razinom razrade projektnog zadatka. Riječ je o tipološki vrlo različitim radovima koji baštinu promoviraju na suvremen način, potiču interdisciplinarnu suradnju i obraćaju se različitim grupama korisnika.

Nagrađeni rad pod nazivom bok bot autora Srđana Laterze izazvao je veliko zanimanje žirija, a radi se o chatbotu za Facebook Messenger koji povezuje uzbudljive i dramatične živote starih Zagrepčana s turističkim istraživanjem grada, potičući korisnika na intenzivno stvaranje uspomena vezanih uz prostor grada. Posjetitelj grada dodaje ga u svoj Facebook Messenger kao i bilo koji drugi kontakt. I tako u nekoliko sekundi bok bot postaje dio jedne od najosobnijih sfera suvremenog čovjeka – njegove messenger aplikacije koju koristi za komunikaciju s najbliskijim osobama i čije notifikacije nikada ne propušta. Zagrebački kompletić autorica Valentine Sunek i Paule Šantić proizašao je iz prepoznavanja tradicije, disjunkcijom elemenata koju su naknadno valorizirani te spojeni u novu cjelinu. Stvoren je modularni uzorak čija je uloga prenošenje materijalnih i duhovnih vrijednosti u prostoru i vremenu – prekrojeno narodno ruho zagrebačkog prigorja široke primjene. Među nagrađenima je i Oddinary Studio s radom Pop_lun, proizvodom dvostruke namjene koji funkcionira i kao ruksak i kao prostirka, izrađen radicionalnom ručnom tehnikom šivanja popluna.

pop_lun
Među radovima kojima su dodijeljena priznanja, žiri je odlučio izdvojiti rad Škrlak/Šestine autora Nu Studio j.d.o.o. (Luka Strašek i Dino Smrekar) koji uspješno reinterpretira temu etno uzoraka te rezultat dosljedno primjenjuje na niz suvenirskih proizvoda te mu dodijeliti posebno priznanje.Skrlak

Projekt Piece of Zagreb/Komadić Zagreba želi doprinijeti čvršćem povezivanju cijele zajednice zainteresirane za inovativnu i suvremenu, vizualnu i materijalnu komunikaciju duha i karaktera grada s lokalnim proizvođačima i poduzetnicima u turizmu te učvršćivanju suradnje između različitih struka prema kojima je dizajn upućen zbog svoje interdisciplinarne prirode, kao i začeti stvaranje korpusa znanja o fenomenu suvenira u zagrebačkom kontekstu.

Kao svježi vid turističke promocije Zagreba, projekt cilja na daljnje povećanje vidljivosti Zagreba na europskom nivou, otvarajući nove kanale komunikacije te donoseći nove posebnosti u autohtonoj lokalnoj materijalnoj i duhovnoj kulturi.

Više informacija pronađite na: http://pieceofzagreb.hr/rezultati/