U sklopu projekta Prospero – prošireno kazalište u HNK-u u Zagrebu 5. i 6. rujna gostuje predstava Pendulum redatelja Marca Martinsa. Autor teksta je Marco Martins uz suradnju ansambla i Djaimilija Pereira De Almeida, autorica glazbe je Tia Maria Produções, a pokreta Vânia Rovisco.

U predstavi Pendulum pratimo živote deset afričkih migrantica koje svakodnevno putuju između okolice Lisabona i centra, svojeg i tuđeg doma, ostavljajući svoje obitelji i djecu kako bi pomogle u kućanstvima drugih obitelji. Nastala kroz šestomjesečni istraživački proces, ona otvara diskurzivni prostor onima koji su lišeni svoga glasa i preispituje društvene i gospodarske prakse u njihovim aktivnostima. Središnja tema ovoga komada jesu obiteljski odnosi, u smislu međugeneracijskog sukoba između različitih načina života, konteksta, očekivanja, snova i svakodnevnog života, uz fokus kako na svakodnevnom kretanju tako i na međunarodnim migracijama.

Kakvi su svakodnevni životi tih žena od trenutka kada napuste svoje obitelji kako bi njegovale druge? U kakvom su odnosu te radnice s obiteljima za koje rade i kako taj odnos utječe na njih? Migranti iz Afrike dolaze u Portugal već više od 50 godina, ali su se rijetko suočavali s tako izazovnim vremenom kao što je doba pandemije. Rezovi u zapošljavanju i porast poreznih davanja ostavljaju manje mogućnosti za već udomaćene stanovnike kao i one tek pristigle. Pandemija je bila teški udar na te žene i njihove obitelji. Ovaj projekt daje prostor tim ženama stavljajući u fokus temu portugalskih postkolonijalističkih sjećanja i preispituje pitanje migracija i otuđenje koje te obitelji proživljavaju na temelju svojih sjećanja ukorijenjenih u kolonijalna vremena.  

Artikulacija tih dvaju polja – prošlosti i sadašnjosti – probudila je volju da se pozovu drugi autori na suradnju s Marcom Martinsom, kao što je Djaimilia Pereira de Almeida, autorica knjige Esse Cabelo (Ta kosa), u kojoj otkriva da identitet može uključivati aspekte poput vrste kose, stavljajući svakodnevni život u širi kontekst, ili Bruno Vieira Amaral, portugalski pisac čiji je rad fokusiran na živote onih koji žive u predgrađima Lisabona. Baština i nasljeđe igraju važnu ulogu u ovom projektu: od utjecaja naslijeđenih drama i ideala prethodnih generacija do davanja prošlosti skupini ljudi koji nisu imali priliku da njihova priča bude ispričana i da utječe na njihovo nasljeđe.