Početna Događanja Institut društvenih znanosti Ivo Pilar obilježava 30 godina rada

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar obilježava 30 godina rada

Otkrivanje spomen ploce Ivi Pilaru, Zagreb, 28.9.2016.

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar 30 godina marljivo istražuje, propitkuje i daje odgovore o hrvatskom društvu, promjenama oko nas, ali isto tako daje i preporuke za budućnost. Ove godine obilježava se velikih trideset godina u kojima je bilo velikih postignuća prepoznatih kako u Hrvatskoj tako i svijetu. Mjesec studeni središnjih je trideset dana u kojima ćemo imati prilike zaviriti u svijet znanosti i saznati mnogo toga o nama samima.

Tim znanstvenika pripremio je Pilarov kaleidoskop hrvatskoga društva, publikaciju o 30 godina Instituta. Uz temeljne informacije o razvoju Instituta i osnovne podatke o životu i djelu dr. Ive Pilara, ova publikacija donosi znanstvena promišljanja i istraživanja iz područja kulture i identiteta, društvene kohezija i društvenih promjena, društvenih inovacija, upravljanja i razvoja, kvalitete života i individualne razlike, obitelji, djece, mladih, obrazovanja, stanovništva, naselja i mobilnosti.

Do kraja godine Institut će ugostiti mnoga zvučna imena inozemnih znanstvenika poput Jay Wintera i brojnih drugih koji će široj hrvatskoj javnosti prezentirati zanimljive teme. Bit će predstavljena i međunarodna suradnja Instituta i njegova prisutnost u Europskom istraživačkom prostoru, jednako kao i doprinos osam područnih centara Instituta od Dubrovnika do Vukovara razvoju sredina u kojima djeluju.

„Tijekom čitave godine, u povodu 30. obljetnice, održavaju se tematska izlaganja u područnim centrima Instituta, a središnja svečanost održat će se 26. studenoga u zagrebačkom Hotelu Westin. U sklopu proslave, koja će se održati pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, bit će predstavljena projektna i ostala znanstvena postignuća Instituta, a dodijelit će se i nagrade i priznanja”, istaknuo je prof. dr. sc. Željko Holjevac, ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar.

U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 30. godišnjice osnutka i djelovanja Instituta Pilar i 15. godišnjice utemeljenja Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Vukovaru se 15. i 16. studenoga održava 24. znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Vukovar ’91. – trideseta godina poslije“. Skup se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

U povodu 30. obljetnice Institut Ivo Pilar izdaje i prvo cjelovito kritičko izdanje Pilarove knjige Južnoslavensko pitanje iz 1918. u prijevodu s njemačkoga na hrvatski jezik.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here