Novo istraživanje oglasnika Crozilla.com pokazuje kako se cijene najma zagrebačkih stanova kreću uzlaznom putanjom, a njihove su siječanjske vrijednosti na godišnjoj razini porasle za nešto više od 8 posto. Takva situacija, naravno, ide na ruku vlasnicima nekretnina, dok su podstanari ipak u nezavidnom položaju.
Porast cijena najma vidljiv je i u agenciji za nekretnine Metropola, naime Andrea Bilić, direktorica navedene agencije, za oglasnik Crozilla.com rekla je kako su najamnine stanova površine do 70-ak kvadrata, u posljednjoj godini porasle između 10 i 20 posto, dok veći stanovi, površine 80 i više kvadratnih metara, bilježe rast u granicama do 10 posto.

Utjecaj dnevnog najma

Niži redovni izdaci u vidu mjesečne najamnine i režijskih troškova neki su od primarnih razloga zbog kojih su stanovi manjih površina, posebno garsonijere, izrazito traženi. No, manji stanovi su, baš zbog velike potražnje, podložniji promjenama u vidu porasta cijena, dok su oni već ipak nešto otporniji na poskupljenja.

Utjecaj na cijene stanova, posebno onih manjih, ima i dnevni najam. Pretvaranje zagrebačkih stanova u objekte za kratkoročni, turistički najam, nepovoljno se odražava i na tržište klasičnog, dugoročnog najma, uzrokujući porast cijena, posebno manjih stanova.

„U zadnjih godinu dana intenzivirao se trend prenamjene manjih stanova koji su bili iznajmljivani u turističke svrhe k dugoročnom najmu. Glavni razlog tome je pad cijena dnevnih najmova, koje je prouzročeno saturacijom apartmana za kratki najam u Zagrebu. Vlasnici tih lijepo uređenih manjih stanova (garsonijera) sada nude iste u dugi najam, no postavljaju visoke cijene kako bi na kraju mjeseca pokušali dobiti iznos sličan onome kada je njihov stan bio u dnevnom najmu.“ – rekla je Andrea Bilić za Crozilla.com te dodala kako cijene najma garsonijera iz tog razloga danas premašuju iznos od 20 eura po kvadratu koji je prije bio rezerviran isključivo za nove luksuzne zgrade u strogom gradskom središtu.

Zbog rasta cijena, mladi ljudi i obitelji s djecom sele na periferiju

Oglašavane najamnine zagrebačkih stanova površine između 20 i 100 kvadrata na Crozilla.com kreću se već od oko 300 eura na više, a u siječnju se za neke od njih tražilo i preko 2000 eura. Jeftiniji stanovi obično su smješteni na gradskoj periferiji, dok najviše cijene imaju stanovi u užem središtu grada.

Centar, Maksimir, Trešnjevka, Črnomerec, ali i Dubrava – zagrebački su kvartovi u kojima se tijekom siječnja na oglasniku Crozilla.com najviše pretraživala ponuda stanova za najam. Andrea Bilić kaže kako se najviše traže moderno uređeni stanovi, površine između 50 i 80 kvadratnih metara, na lokacijama u tramvajskoj zoni.

Zbog porasta cijena najma, posebno u najtraženijem dijelu Zagreba – užem i širem centru, potražnja sve više raste i na cjenovno prihvatljivijim, rubnim dijelovima grada. „To se primarno odnosi na mlade ljude i obitelji s djecom koji zbog kontinuiranog porasta cijena najma nisu više u mogućnosti unajmljivati stanove u centralnim dijelovima grada.“ – rekla je Bilić za Crozilla.com.

Očekuje se stagnaciju cijena na ovom nivou

Konstantan rast cijena najma najmanje ide na ruku najmoprimcima koji iščekuju promjenu takvog stanja, stoga se mnogi od njih s razlogom pitaju kakve ih cijene čekaju u skorijoj budućnosti i ima li još prostora za njihov rast. „Očekujemo stagnaciju cijena na ovom nivou, ali i manji pad cijena nekretnina za koje su vlasnici postavili nerealna očekivanja.“- rekla je Bilić za Crozilla.com.