Početna Izložbe IKEA izložba o “demokratskom dizajnu” otvorena u Kinu Europa do 24. siječnja

IKEA izložba o “demokratskom dizajnu” otvorena u Kinu Europa do 24. siječnja

“Dobar dizajn ne smije biti pravo samo malog broja ljudi, već treba biti dostupan svima. Zato uvijek krećemo od cijene”, naglasila je Leonie Hoskin, voditeljica odjela za razvoj IKEA asortimana (IKEA of Sweden).

Predavanjem “Demokratski dizajn – IKEA za najvažnije mjesto na svijetu” Leonie Hoskin, voditeljica odjela za razvoj IKEA asortimana (IKEA of Sweden), 17. siječnja u Kinu Europa otvorila je izložbu na istu temu. Svrha izložbe je demonstrirati što je to demokratski dizajn, kako IKEA razmišlja o proizvodima te kako ih prilagođava zahtjevima i mogućnostima većine ljudi.

“Mi u tvrtki IKEA vjerujemo da dobar dizajn ne smije biti pravo samo malog broja ljudi, već treba biti dostupan svima. Zato uvijek krećemo od cijene. Moj zadatak je da, zajedno sa svojim timom u Švedskoj, osiguram da svaki IKEA proizvod sadrži sve elemente demokratskog dizajna: kvalitetu, funkcionalnost, jedinstveni dizajn, održivost i ono od čega u tvrtki IKEA sve počinje – najnižu moguću cijenu“, naglasila Hoskin.

Kako bi svih pet elemenata demokratskog dizajna bilo sadržano u IKEA proizvodima, potreban je zajednički rad kompanije, dobavljača i kupaca. Već u početnoj fazi dizajniranja IKEA odlazi u tvornice dobavljača, prilagođava dizajn proizvoda tehnikama proizvodnje dobavljača te uz njihovu pomoć pronalazi učinkovite, isplative i kreativne načine za pretvaranje dizajna u proizvode.

U kreiranju povoljnih cijena aktivnu ulogu imaju i kupci. Budući da su IKEA proizvodi dizajnirani tako da ih je lako sastaviti, a plosnato pakiranje olakšava preuzimanje i prijevoz proizvoda, kupci to mogu učiniti samostalno. Time utječu na krajnju cijenu proizvoda koja je niža jer ne uključuje troškove usluga prijevoza i sastavljanja.

Predavanje „Demokratski dizajn – IKEA za najvažnije mjesto na svijetu“ privuklo je oko 300 uzvanika, među kojima je bio značajan broj studenata, učenika i profesora sa srodnih fakulteta te predstavnika profesionalnih udruženja koji se bave dizajnom, arhitekturom i sličnim područjima.

Izložba je otvorena do 24. siječnja u foajeu kina Europa, a postav se sastoji od 5 IKEA proizvoda, objašnjenja na koji način ti proizvodi ispunjavaju svih 5 glavnih značajki demokratskog dizajna te iskustva obitelji iz Hrvatske koje su te proizvode testirale u svome domu netom prije izložbe.

 

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here