Analitičari Hypo Alpe-Adria banke u danas predstavljenoj polugodišnjoj publikaciji “Ekonomska istraživanja – Macroeconomic Outlook 2012 – 2013” prognoziraju ovogodišnji pad BDP-a u Hrvatskoj od 2 posto u odnosu na prošlu godinu, dok bi 2013. BDP mogao porasti za 1 posto.

Pritom u 2012. predviđaju pad osobne potrošnje u odnosu na prošlu godinu za 0,6 posto, inflaciju od 2 posto, stopu nezaposlenosti prema metodologiji međunarodne organizacije rada od 16,4 posto te prosječni tečaj eura od 7,55 kuna.

Direktor Odjela ekonomskih istraživanja Hypo Alpe-Adria banke Hrvoje Stojić kaže da početak fiskalne konsolidacije koincidira s ulaskom domaće ekonomije u recesiju, zbog pada proizvodnje i investicija te pogoršanih izgleda za rast kreditne aktivnosti.


Pored toga, kaže Stojić, inozemno okruženje se pogoršava zbog dodatnog fiskalnog stezanja u eurozoni, pogotovo glavnom vanjskotrgovinskom partneru Hrvatske – Italiji, a očekuje se i pad domaće potražnje.

U situaciji pada potražnje, slabih srednjoročnih izgleda, nepovoljne poslovne klime i niske iskorištenosti kapaciteta, privatni sektor i dalje ne investira, kaže Stojić.

S druge strane, navodi, nije poznato vrijeme pokretanja javnih investicija te je zbog svega toga izgledan pad BDP-a ove godine od 2 posto, a 2013. mogao bi porasti za 1 posto.

Analitičari Hypo Alpe-Adria banke ne očekuju rast izvoza, pod utjecajem slabljenja ključnih hrvatskih tržišta te upozoravaju da izlazak Hrvatske iz CEFTA-a nakon ulaska u članstvo EU-a samo naglašava potrebu provedbe strukturnih reformi.

Ne očekuju ni značajniji pad uvoza, a ne vide ni mogućnost znatnijeg rasta prihoda od turizma zbog slabije kupovne moći gostiju s glavnih emitivnih tržišta.

Najvažnijom reformom u Hypo Alpe-Adria banci smatraju reformu tržišta rada koja bi poslodavcima omogućila lakše otpuštanje i zapošljavanje radnika.


Ne isključuju ni mogućnost aranžmana s MMF-om, ako reforme ne budu provođene potrebnom brzinom.

Uz Hrvoja Stojića na predstavljanju makroekonomskih prognoza Hypo Alpe-Adria banke o perspektivama eurozone i utjecaju na zemlje europske periferije govorio je direktor Europskog odjela za valutne strategije Banke Of America Merrill Lynch Athanasios Vamvakidis.

On smatra da su te zemlje suočene s krizom kredita, problemima s konkurentnošću i zatvorenošću svojih ekonomija. Za njih je bitno, smatra, da eurozona opstane i da provedu reforme, a poteškoću im predstavlja prejak euro koji im slabi izvoznu konkurentost.

Izvor: www.infopunkt.tv