Tiflološki muzej u Zagrebu ove će godine biti jedan od domaćina Međunarodnog festivala kratkih filmova „UHVATI FILM“ koji promišlja invalidnost i život osoba s invaliditetom. U petak 2. prosinca od 17 sati posjetitelji će moći pogledati kratke filmove nastale iz perspektive osoba s invaliditetom.

Međunarodni festival kratkih filmova „UHVATI FILM“ već se četrnaest godina održava u Novom Sadu, u organizaciji udruge “Parnas”, dok se hrvatski dio Festivala događa u Rijeci, u organizaciji udruge „Spirit”. Festival se zatim djelomično reprizira u dvadesetak gradova Hrvatske i susjednim zemljama, te oduševljava izborom kvalitetnih, neobičnih i poučnih životnih priča ispričanih u kratkoj filmskoj formi, često duhovito i uvijek originalno. Ovo je jedan od onih programa na koji ne možete ostati ravnodušni i zaboraviti ga čim izađete, naprotiv!

Riječ je o vrhunskim ostvarenjima, iako relativno manje poznatih autora. Uz to, velika dodatna vrijednost projekta nalazi se ‘iza kulisa’, većinu su filmova snimile, odglumile ili osmislile osobe s invaliditetom. Festival „UHVATI FILM“ u Zagrebu se održava uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom o čijim životima progovara i zagrebački Tiflološki muzej putem svojih projekata.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom za cilj ima postizanje boljeg razumijevanja problema invaliditeta u široj društvenoj zajednici, te ostvarenja svih prava koja osobe s invaliditetom imaju, kao i njihove potpune uključenosti u društvo u kojem žive.

Međunarodni dana osoba s invaliditetom obilježava se od 1993. godine, kada je Komisija za ljudska prava UN-a pozvala zemlje članice na obilježavanje tog datuma, kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

Kako povezati mladost i odrastanje, energiju radoznalosti osobe sa invaliditetom i ostatak populacije? Počesto zapostavljene, naše sugrađane koji su sa invaliditetom izolirani i usamljeni u svojim svjetovima. Naš je odgovor – FILMOM.

Tiflološki muzej, u priči o filmu, ima ulogu domaćina. U večeri filma vodit će se otvoreni dijalog, a gledanje filmova imat će poticajnu ulogu pri čemu će gosti/stručnjaci interaktivno odgovarati na pitanja iz oblasti medicine i iz socijalnih aspekata.

Zajedno s osobama s invaliditetom možemo mijenjati svijet, na bolje. Pozivamo vas da budete dio ove međuljudske, filmske spajalice i da s nama promičete svijet tolerancije i inkluzije osoba s invaliditetom.

Program pogledajte na linku uhvati-film-sadrzaj-i-fotografije.