Bez zdravih bračnih i obiteljskih temelja neće biti niti zdravog društva, poruka je s današnjeg okruglog stola na temu predstojećeg referenduma o ustavnoj definiciji braka koju je u Saboru organizirao zastupnik i predsjednik HSS-a Branko Hrg, a kojem su se odazvali predstavnici HDZ-a i HSP AS te Hrasta, Grozda, građanske inicijative “U ime obitelji”, vjerskih zajednica, kao i pravni i ustavni stručnjaci i gosti iz inozemstva.

[infopunkt 7479 2] Hrg o referendumu

“Imam dojam da se vlast iznenadila ovom građanskom inicijativom i da se političari boje volje naroda”, rekao je Ladislav Ilčić iz Grozda, koji je moderirao skup.

[infopunkt 7479 4]  Zonjić o inicijativi

Svi nazočni založili su se za održavanje referenduma, a iz HDZ-a, HSS-a i HSP AS pozvali su građane da se izjasne “za” na referendumsko pitanje.

Krešimir Miletić iz Hrasta smatra da se, osim dorade Ustavnog zakona, treba pokrenuti i promjena izbornog zakona jer je to, po njegovom mišljenju, ključni faktor zbog čega ljudi ne izlaze na izbore u većem postotku pa se u Şaboru donose odluke protivno mišljenju većine.

“Ne možete hrvatskom narodu zabranjivati da odlučuje o bilo kojoj temi… vrijeđati, isključivati i slati poruke građanima da nemaju što govoriti”, poručio je političarima i medijima koji, kako tvrdi, biračima žele oduzeti pravo na referendum.

“Uspoređuju nas s nacistima što je neprimjereno niti doprinosi demokraciji”, rekao je Lino Zonjić iz inicijative “U ime obitelji”. Napomenuo je da je inicijativa za referendum odgovor na nametanje ideoloških pitanja, jer se pokazalo da je i u Francuskoj, nakon odluke – Brak za sve – vlast neprimjereno regirala na izraz nezadovoljstva građana koji su izašli na ulice.

Ako je 750.000 građana u Hrvatskoj odlučilo da referendumsko pitanje jest važno, onda jest, bez obzira tko je za, a tko protiv, rekao je Krešimir Planinić iz inicijative. Na primjedbe da je zakonska regulativa manjkava upitao je zašto, kao takva, ne bi mogla vrijediti za predstojeći referendum, kad je vrijedila za ulazak u EU.

“Moje je mišljenje da je referendum uspio već sada jer je u ljudima pobudio zanimanje”, rekao je krčki biskup Valter Župan i istaknuo važnost referenduma za očuvanje vrijednosti koje su uvijek bile u temelju društva. Spomenuo je i ruskog predsjednika Vladimira Putina, kojemu se, kaže, ne može spočitnuti vjerska zatucanost, a svejedno se založio za brak i obitelj jer smatra da se Zapad opredijelio za srozavanje vrednota.

Stručnjak za ustavno pravo Robert Podolnjak navodi da je predstojeći referendum omogućio ustavnu raspravu i ustvrdio kako je javna rasprava za ustavne promjene prekratka te se založio da bude mjesec dana kao što je to bio slučaj u Sloveniji. Napomenuo je da je odredba o izlaznosti od 40 posto loša i apelirao na zastupnike da ju ne prihvate jer bi referendum postao beskoristan.

[infopunkt 7479 9] Aleksandra Korač Gravac o pravnoj formulaciji braka, o formulaciji partner – skrbnik

Infopunkt.tv/Hina