Smatraju kako se otpisom dugova pogoduje onima koji sponzoriraju političke stranke.

Klub zastupnika Hrvatski laburisti – stranka rada predložit će Vladi RH i Hrvatskome saboru izmjene Općega poreznog zakona i Zakona o Poreznoj upravi koji bi trebali omogućiti učinkovitiju borbu protiv utajivača poreza, istaknuli su danas na konferenciji za novinare njegovi članovi Branko Vukšić i Nikola Vuljanić.


Želimo da se Porezna uprava ne nađe u situaciji da nešto može, ali ne mora, a protivimo se i nejednakom tretmanu hrvatskih građana. Porezna uprava mora postupiti po jasno utvrđenom propisu, no vladi se to ne sviđa i mi joj ne vjerujemo, rekao je Vuljanić. “Valjda misli da ima diskrecijsko pravo postupati kad misli da treba, a mi mislimo da to treba biti uvijek”, dodao je.

Mi ne mislimo, za razliku od vlade, istaknuo je, da treba oporezovati nezakonito stečenu imovinu, već oduzeti, zamrznuti i vratiti je onima kojima pripada – građanima. “Porezna uprava to često neće jer joj je puno lakše uzimati kuću sirotinji, i to je socijaldemokratska država i vlada”, ustvrdio je Vuljanić. Naveo je primjer obitelj Vukić iz Arbanasa koja će zbog ovrhe nad kućom uskoro završiti na cesti jer joj nije bila odobrena obročna otplata poreznog duga te je dodao kako vlada nije pravedna.

Potpredsjednik Hrvatskih laburista – stranke rada Branko Vukšić ocijenio je da je aktualna vlada – vlada kontuinuiteta jer odbija sve što oporba predloži pa očekuje da će odbiti i njihove zakonske prijedloge. “Iluzorno je očekivati da će ista Porezna uprava s istim zakonom i ljudima imati daleko veći učinak nego dosad”, istaknuo je.


Ustvrdio je da među načelnicima općina, gradonačelnicima, županima, bivšima, a možda i sadašnjim ministrima ima onih čija imovina višestruko premašuje prihode. Dodao je da bi se – kad bi se dosljedno provodio zakon – morali pokretati postupci. “Neki s nula kuna prihoda voze skupe aute i jahte, ali im Porezna uprava nikada nije sjela za vrat da obrazlože otkud im imovina”, ustvrdio je Vukšić. Dodao je da predloženim zakonskim prijedlozima žele pridonijeti “suzbijanju sive ekonomije i rada na crno i natjerati Poreznu upravu da to čini”.

Vuljanić na novinarsko pitanje nije želio govoriti o imenima onih koji su se ogriješili o zakon jer smatra da je to posao policije, Državnog odvjetništva i Porezne uprave.


Na pitanje da komentira oprost poreznoga duga Vuljanić je odgovorio kako je oprošten onima koji imaju najviše i da je ta mogućnost i smišljena upravo za njih jer ga ‘veliki’ mogu platiti bez kamata, a ‘mali’ su uzimali kredite da bi ga mogli otplatiti i sad na njih plaćaju kamate. Vukšić je dodao da su dugovi često opraštani i sponzorima velikih stranaka. (Hina)

Izvor: www.infopunkt.tv