Foto: PRESS-HRVATSKO IZASLANSTVO S DIJELOM NAGRADA NA INST-uNa upravo završenoj 9. međunarodnoj izložbi inovacija i tehnologija INST 2013. održanoj u Taipei-u, na Taiwan-u hrvatski inovatori su u ovogodišnjem nastupu osvojili 20 nagrada, 1 platinu, 7 zlata, 1 srebro, 3 bronce i 8 posebnih nagrada.
Na Taiwanu, trećem najbrže rastućem gospodarstvu u Aziji i šestom u svijetu, predstavljeno je 10 hrvatskih inovacija i novih proizvoda. O značaju inovacija na Taiwanu najbolje svjedoče riječi državnog potpredsjednika, koji je svečano otvorivši izložbu naglasio da je Taiwan zemlja s najvećim brojem patenata na milion stanovnika na svijetu. Na Taiwanu je sjedište gotovo 50% azijskih kompanija koje se bave visokim tehnologijama i čak 90% svjetske proizvodnje prijenosnih računala. Jasno je da je takva država domaćin najveće svjetske izložbe inovacija, koja je ove godine okupila 2000 izložaka iz 22 zemlje svijeta. Ukupno je dodijeljeno 750 odličja, pa je uspjeh 10 hrvatskih inovacija s ukupno 20 odličja doista izuzetan.
Najbolji hrvatski izlagači bili su Jana Žiljak-Vujić, Vilko Žiljak, Klaudio Pap, Ivana Stanimirović Žiljak, koji su za inovaciju „IRD METODU ZAŠTITE ISPISA DOKUMENATA I POŠTANSKIH MARAKA“ nagrađeni najvišim priznanjem INST-a, platinom i zlatnom medaljom Svjetske organizacije inovatora i intelektualnog vlasništva (WIIPA). Drago Čosić i Cor Brevis d.o.o. su osvojili zlatnu medalju za „ZAMJENU ZA FOSILNA GORIVA U TERMOELEKTRANAMA…“. „DETOKS- DESTRESS LAVANDER“, Ivane i Roberta Legovića, WIIPA je nagradila zlatom, a istu nagradu osvojila je i Mirjana Brlečić za „NIKEL PROBIOTIK KREMU“. Niz odličja osvojio je Slobodan Rajić, Telecor d.o.o. i to Veliku nagradu TIA (Taiwan Inventors Association) vodeće taiwanske organizacije inovatora, nagradu IIPNF (Međunarodni patentni institut) i brončanu medalju INST, za „GUMENI PUTNI PRIJELAZ DR-1“. Melita Pavlek Močan, Cosmel d.o.o. je za „MELLI CREAM“ osvojila zlato WIIPA i broncu INST. Širom svijeta nagrađivani „NESU SMART PHONE CARD“, Presencia d.o.o. je i na INST-u oduševio, osvojivši zlato WIIPA i srebro INST. Tomislav Bronzin, Citus d.o.o. je po drugi puta sudjelovao na INST-u i za „POKRETOM UPRAVLJANO KORISNIČKO SUČELJE“ osvojio Veliku nagradu IIPNF i broncu INST. I na ovogodišnjem INST-u ponovno je sudjelovao jedan mladi zagrebački inovator, Marin Kovačić, student Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, Sveučilišta u Zagrebu. Sjajni Marinov izum „3u1 -FOTOKOLORIMETAR, TURBIDIMETAR I NEFELOMETAR“ oduševio je međunarodni ocjenjivački sud koji mu je dodijelio zlato INST i nagradu IIPNF.
INST je ove godine uz rekordan broj izlagača i posjetitelja osobito oduševio razinom poslovne posjete, pa su i hrvatski poslovni uspjesi najveći do sada. Slobodan Rajić pregovara o plasmanu „GUMENOG PUTNOG PRIJELAZA DR-1“ na taiwansko, malezijsko i japansko tržište; Tvrtka Cor Brevis o primjeni svog proizvoda s predsjednikom uprave vodeće taiwanske tvrtke za proizvodnju kotlova za termoelektrane, a Presencia d.o.o. o distribuciji NESU CARD-a na kinesko tržište. Taiwansko nacionalno sveučilište, inovacijski centar, je zainteresiran za primjenu inovacije tvrtke Citus d.o.o. JUSTAR, taiwanska tvrtka za zaštitu dokumenata i osobnih isprava zainteresirana je za primjenu IRD MARK METODE. Veliki poslovni interes taiwanskih i kineskih poduzetnika izazvala je i MELLI CREAM, Melite Pavlek Moćan.
Voditelj hrvatskog izaslanstva, posebni savjetnik Gradonačelnika Grada Zagreba, gospodin Ladislav Prežigalo i čelnici Hrvatskog saveza inovatora gđa. Ljiljana Pedišić i g. Neven Marković, koji su za svoje dosadašnje aktivnosti i promocije inovatorstva u svijetu nagrađeni sa 4 posebne nagrade, promovirali su predstojeću INOVU. 38. hrvatski salon inovacija će u studenom u Zagreb privući 30 država iz cijelog svijeta, a svoji su dolazak potvrdile sve najveće azijske inovacijske velesile.
Ovogodišnji hrvatski nastup na INST-u organizirali su Hrvatski savez inovatora i Savez inovatora Zagreba uz potporu Gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića.
Hrvatsko izaslanstvo vraća se u Zagreb letom Croatia Airlines-a iz Londona, 02. listopada s predviđenim slijetanjem u 20:20 sati.