U zagrebačkoj Areni 2. ožujka 2012. godine gradonačelnik Zagreba Milan Bandić svečano je otvorio prvi Hrvatski festival Hrane i vina. Pred velikim brojem izlagača, eminentnim hrvatskim kuharima te nekim od najboljih hrvatskih enologa i sommeliera, Festival je već prvi dan donio veliki broj iznenađenja, zanimljivih kuhinjskih događanja i predstavio hrvatsku gastronomsku scenu u najboljem svjetlu.

Pod voditeljskom palicom Tatjane Jurić koja je pokazala iznimno poznavanje hrvatskih autohtonih jela, odlično se snalazeći na kuhinjskim pozornicama, otvorenje Festivala došli su podržati i Ministar turizma Veljko Ostojić, pomoćnik ministarstva poljoprivrede Luka Čuljak te ispred Ministarstva obrta i poduzetništva Stjepan Korej, ali i veliki broj osoba iz javnog i društvenog života Hrvatske i Zagreba.

Prvi dan Festivala pred velikim brojem posjetitelja svoje kulinarsko umijeće pokazala je pjevačica grupe Colonia Indira Vladić u čijim su palačinkama uživali mnogi, a Tatjana Jurić poželjela ju je za svoju osobnu kuharicu.

Osim zabavnog programa Festivala, na show cooking pozornicama dešavale su se i nešto “ozbiljnije” stvari, pa je tako održano natjecanje te dodjela priznanja pobjednicima regionalnog natjecanja učenika ugostiteljskih škola koji su pokazali zavidno kuhinjsko umijeće dokazujući da hrvatska gastro scena ima svjetlu budućnost.

Na pozornicama su se izmjenjivali vrhunski kuhari i slastičari, pa su tako najbolje od svojih recepata pokazali i pripremili Slađana Herman, priznata slastičarka Petra Jelenić, GastroKomadi: Loreena Meda i Lucija Matijević,Hrvoje Zirojević, Željko Neven Bremec, Šime Vučetić, Tomislav Karamarko i mnogi drugi.

Festival je predstavio i bogatsvo hrvatskih vinograda kroz vinske radionice vođene pod sommelierskom palicom Darka Baretića, Saše Špiranca i Sandija Parisa. Svoju udrugu predstavila je i Udruga Graševina Croatica, čiji je predsjednik Vlado Krauthaker svim prisutnima približio sve vrijednosti i značajke ove vinske sorte.