5. studenoga, davne 1966. godine, u KBC-u Sestre milosrdnice osnovana je Hrvatska liga protiv raka s ciljem senzibiliziranja stručne zajednice i javnosti o važnosti prevencije, edukacije i multidisciplinarnog pristupa liječenju raka. Jedan od glavnih osnivača Lige bio je akademik Ivo Padovan, čiju bistu. rad kipara Krunoslava Bošnjaka, danas, povodom 50. obljetnice jedne od najstarijih civilnih udruga, njegovi dugogodišnji suradnici i „Ligaši“ svečano postavljaju u Klinici za tumore.

Na osnivačkoj skupštini Lige 1966. godine, akademik Ivo Padovan, osnivač Lige i njezin inicijalni pokretač, u svom uvodnom izlaganju kao predsjednik Kancerološke sekcije Hrvatskog liječničkog zbora i predsjednik Inicijativnog odbora Lige istaknuo je:

„Svakome je potpuno jasno da je rano otkrivanje raka i njegovo liječenje, kao i briga za bolesnike od raka, problem tako kompleksan i velik da je nemoguće da ostane u centru interesa zdravstvene službe, već da se ovim problemom mora zainteresirati cijela društvena zajednica i da se moraju provesti široke akcije, a naročito da se u tim akcijama očituje dobrovoljnost i humanost.“

Misli akademika Ive Padovana i danas su aktualne i ostale su temeljne odrednice rada Lige u pedesetogodišnjem djelovanju. Zahvaljujući ponajprije akademiku Ivi Padovanu i uz svesrdnu podršku zagrebačkog gradonačelnika Pere Pirkera, Liga 1967. godine osniva Središnji institut za tumore i slične bolesti, današnju Kliniku za tumore KBC „Sestre milosrdnice“ u Zagrebu u kojoj se na sveobuhvatan način provode dijagnostika i liječenje osoba oboljelih od zloćudnih bolesti. Već 1969. godine Liga postaje redovitim članom Međunarodne udruge za borbu protiv raka (UICC), a akademik Padovan bio je izabran čak dva puta u Središnji savjet. Zahvaljujući radu u UICC-u, akademik Ivo Padovan uspijeva zajedno s glasovitim onkologom prof. dr. Umbertom Veronesijem, ministrom zdravstva Republike Italije, i prof. dr. Željkom Maričićem, prvim direktorom Instituta, osnovati Organizaciju europskih instituta za tumore (The Organisation of European Cancer Instituts-OECI) 1979. godine u Dubrovniku.

Hrvatska liga protiv raka je tijekom 50 godina svoga postojanja organizirala brojne javnozdravstvene akcije poput Dana mimoza, Dana narcisa, Dana dojki, a sve u cilju osvješćivanja građana o važnosti prevencije i redovite kontrole prilikom brige za vlastito zdravlje. Isto će nastaviti i u svojem daljnjem radu na čelu s aktualnim predsjednikom Lige, prof.dr.sc. Damirom Eljugom. 50 obljetnicu Hrvatske lige protiv raka svojim dolasku su uveličali i akademik Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskog Sabora, prof.dr.sc. Milan

Kujundžić, ministar Zdravstva, akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU, doc. dr. sc. Mario Zovak, dr. med., ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, prof. dr. sc. Vladimir Bedeković,dr. med., predstojnik Klinike za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata, prof. dr. sc. Danko Velimir Vrdoljak, predstojnik Klinike za tumore, dr. Miloš Manestar, predsjednik Hrvatske zajednice laringektomiranih osoba te mnogi drugi.