Prisavlje, prometnica koja se na južnom dijelu grada proteže paralelno sa Slavonskom avenijom i rijekom Savom, mnogima je sinonim za Hrvatsku radioteleviziju, čija se zgrada tamo nalazi. Do 1991. je godine naziv ulice bio Šetalište Karla Marxa, a tada, u skladu sa zemljopisnim obilježjima, dobiva današnje ime.

Izgradnja Doma HRT-a započela je 1976. godine. Mnogo ranije, 15. svibnja 1926,  prvi se put čulo “Halo, halo, ovdje Radio Zagreb”. Tada je osnovan  Radio Zagreb, danas Hrvatski radio. Hrvatskom himnom i najavama ravnatelja dr. Ive Sterna te spikerice Božene Begović započelo je, premda pod različitim nazivima, kontinuirano emitiranje programa.

Televizija Zagreb, današnja Hrvatska televizija, s emitiranjem  je započela 15. svibnja 1956. godine, na dan 30. obljetnice Radija Zagreb. Prvi je televizijski odašiljač u tadašnjoj Jugoslaviji, ali i u ovom dijelu Europe proradio u Tomislavovom domu na Sljemenu. Osnivač i prvi generalni direktor je bio Ivan Šibl, po komu se i danas zove nagrada za životno djelo HRT-a. U rujnu iste godine izravno se prenosilo svečano otvorenje Zagrebačkog velesajma Iduće je godine emitiran i prvi izravni televizijski prijenos nogometne utakmice sa stadiona u Maksimiru, a izravnim su prijenosom međunarodnog športskog natjecanja “Gymnaestrada” s radom počela i prva reportažna kola.

Eksperimentalno emitiranje Drugog programa Televizije Zagreb počelo je 1972. godine, kada se postupno eksperimentira i s programom u boji. Budući da  su u to vrijeme redakcije i pogoni bili raštrkani na više od 20 lokacija po cijelome Zagrebu, tih se godina ozbiljno razmišlja i o sjedinjavanju pogona na jednoj lokaciji. Godine 1975. počinje spomenuta  gradnja Doma Radiotelevizije na Prisavlju.

Zakonom iz 1990. godine Radiotelevizija Zagreb preimenovana je u Hrvatsku radioteleviziju, a Zakonom o Hrvatskoj radioteleviziji iz 2001. godine proglašena je javnom ustanovom.

Danas se u sklopu HRT-a emitiraju dva zemaljska programa (HRT 1 i HRT 2), dva satelitska programa (HRT Plus, arhivski program HTV-a i Slika Hrvatske, program za Hrvate iz inozemstva), tri radijske postaje s nacionalnom pokrivenošću (HR 1, HR 2, HR3), osam regionalnih radijskih postaja, satelitska radijska postaja Glas Hrvatske, četiri internetska radijska programa.

Glazbena proizvodnja uključuje Simfonijski orkestar HRT-a, Zbor HRT-a, Big Band HRT-a i Tamburaški orkestar HRT-a.