Europske sveučilišne igre koje će se 2016. godine održati u Rijeci i Zagrebu dobile su službenu maskotu koja je danas predstavljena široj javnosti.

Maskota HrčakNakon neizvjesnog glasovanja u kojem su mogli sudjelovati svi građani, najveći broj glasova osvojio je Hrčak koji je tako postao zaštitnim simbolom Igara.

Konačni odabir maskote rezultat je procesa izbora koji je započeo u rujnu protekle godine. Na raspisani javni natječaj prijavljeno je 64 rada među kojima je deveteročlani žiri izabrao tri finalista koja su predstavljena javnosti.

Drugi krug natječaja ponudio je građanima mogućnost da donesu konačnu odluku o tome kako će izgledati nova maskota. Od ukupno 5103 pristigla glasa najviše njih, točnije 43,7 posto, osvojio je lik hrčka mladih autora Vedrana Redea i Matije Tomšića.

“Europske sveučilišne igre nisu samo još jedno natjecanje namijenjeno isključivo natjecateljima. Želja nam je i cilj u ove Igre uključiti što veći broj građana kroz razne programe. Upravo zato smo građanima ponudili da biraju maskotu koja se njima najviše dopada i koja ih raduje. Nadam se kako će se ovaj simpatični hrčak uvući u srca brojnih građana te ostaviti barem približan trag kao što je to napravio neponovljivi Zagi” – istaknuo je Gordan Kožulj, predstavnik organizatora Igara.

Uz predstavljanje službene maskote, organizatori su ovom prigodom najavili novi natječaj kojim će građani imati priliku izabrati i službeno ime maskote. Prijedloge imena građani će moći dati putem službene Facebook stranice Igara već od 27. siječnja.