Hrvatska eurovizijska uzdanica Rim tim tagi dim (Universal Music Hrvatska) u izvedbi Babyja Lasagne preuzela je vrh liste HR Top 40.

Dosadašnji predvodnik, singl Slatke suze gorka ljubav (Vatra, Dallas Records) boravi na broju dva, dok je pjesma Do mjeseca (Pavel, Dallas Records) ostala na trećem mjestu. Balada Molim Boga da svane (Prljavo kazalište, IDM Music/Houra Group) se popela na četvrtu poziciju, a krug pet najemitiranijih zaključuje singl Maštarija (Martin, Universal Music Hrvatska).

HR Top 40 donosi službene i sveobuhvatne rezultate mjerenja radijskog emitiranja na preko 130 radijskih stanica u Hrvatskoj prema podacima servisa 1Played. Podaci se odnose na tjedan od 26. veljače do 3. ožujka 2024. godine, od ponedjeljka ujutro do nedjelje navečer.

Prvi broj jedan za Babyja Lasagnu

Pjesma Rim tim tagi dim je nastavila niz izdanja koja su u tjednu nakon pobjede na hrvatskom izboru za Eurosong Dora došla na vrh liste najemitiranijih domaćih snimki u Hrvatskoj od povratka istog 2019. godine. Istodobno, postala je sedma hrvatska predstavnica na Eurosongu koja je dospjela na broj jedan rezultata mjerenja emitiranja, a Baby Lasagna je prvi debitant na broju jedan od Gorana Karana i Jazz orkestra HRT-a (Za ovaj BožićIDM Music/Goran Karan, 1. siječnja).

Od pet dosadašnjih pobjedničkih naslova, najduže su se na vodećoj poziciji zadržali Albina s pjesmom Tick-Tock (Universal Music Hrvatska, od 1. do 29. ožujka, 10. i 31. svibnja 2021.) i Let 3 sa singlom Mama ŠČ! (Dallas Records, od 27. veljače do 3. travnja, 22. svibnja 2023.) s ukupno sedam tjedana. Mia Dimšić s baladom Guilty Pleasure (Croatia Records7. ožujka i 23. svibnja 2022.) i Damir Kedžo sa singlom Divlji vjetre (Croatia Records16. ožujka i 6. travnja 2020.) boravili su ukupno dva tjedna na vrhu, dok je jedan tjedan, i to u tjednu mjerenja nakon pobjede na Dori, vodeći bio Roko Blažević s naslovom The Dream (Željko Houdek4. ožujka 2019.).

Od interno odabranih izvođača, najbolji rezultat je ostvario Jacques Houdek s izdanjem My Friend (Željko Houdek, broj 1, 22. svibnja 2017.).

Osim radijskog etera Hrvatske, euforija oko pjesme Rim tim tagi dim je zahvatila i digitalne streaming servise. Među trenutno najgledanijim videima u Hrvatskoj trenutno se nalaze dva spota (jedan na kanalu izvođača i jedan na službenom eurovizijskom kanalu) i dvije snimke nastupa koji zajedno broje gotovo sedam milijuna pregleda. Isto tako, od trenutka pobjede na Dori do danas, singl Rim tim tagi dim je skupio preko milijun streamova na platformi Spotify. Na kraju, hrvatska uzdanica Rim tim tagi dim je debitirala na broju dva liste Croatia Songs magazina Billboard.

Vrlo brzo poslije osvajanja, Baby Lasagna s pjesmom Rim tim tagi dim se prometnuo u trenutno glavnog favorita za pobjedu na Eurosongu 2024. u Malmöu, prema mišljenju kladioničarskih kuća.

Kao songwriter bio sam svjestan HR Top 40 ljestvice, ali nikad nisam bio na njoj. Evo me sad na prvom mjestu, osjećaj je fantastičan, jako sam sretan i nekoliko puta sam išao pogledati. Čitati svoje ime na tom mjestu je fantazija, tako da hvala vam svima što ste tamo doveli pjesmu, što ste puštali i, naravno, ljudima što su je slušali. Pjesma je žestoka, isto kao i moj raspored za Eurosong, ali čujemo se nakon što sve završi. Mijau!“, poručio je Baby Lasagna, pravim imenom Marko Purišić.


Prvi ulaz za pobjednika The Voicea

Ovoga tjedna lista bilježi osam promjena, od čega su četiri noviteta.

Najviši novi ulaz ostvario je pobjednik četvrte sezona showa The Voice Hrvatska Martin sa snimkom Maštarija (Universal Music Hrvatska, broj 5). Ovime je Martin Kosovec postao treći pobjednik hrvatske inačice televizijskog natjecanja za pjevačke talente koji je s prvim singlom ušao na HR Top 40 (Ruža Janjiš – Neke daneUniversal Music Hrvatska, 2016. i Vinko Ćemeraš – Pelin i medUniversal Music Hrvatska, 2020.).

Zahvaljujući ulasku pobjednika Voicea među najemitiranije lista HR Top 40, poslije tri tjedna, ima debitanta na listi (26. veljače – Kristijan Beluhan, Natalie Balmix i Fit).

Pjesma Maštarija predstavljena je u sklopu interval acta drugog polufinala Dore, a snimka nastupa dosad je prikupila preko 250 tisuća pregleda na YouTubeu. Osim toga, singl Maštarija je ušao i na 22. mjesto liste Croatia Song (Billboard) u posljednjem izvještaju objavljenom u utorak 5. ožujka.

‘Maštarijom’ kao pjesmom osmišljenom u rekordnom roku sam iznimno zadovoljan. Pjesma je vrlo prilagodljiva, kad kažem prilagodljiva, može biti izvedena u različitim žanrovima, što će se moći i čuti kroz vrijeme, tako da sam zadovoljan ovom kreacijom P’eggyja, Vanne i mene, pod palicom Universala. Hvala svima na podršci, hvala radijskim postajama na puštanjima i – svima koji slušaju. Uživajte!“, riječi su Martina.

Poslije šest godina, na listi je jedna pjesma u izvedbi Olivera Dragojevića

Nešto više od pet godina poslije preranog odlaska, među najemitiranijima se pojavila snimka u izvedbi Olivera Dragojevića. Radi se o baladi Ne mogu ti reći (Aquarius Records), koja je debitirala na šestoj poziciji liste. Time lista bilježi prvi ulaz jedne pjesme koju je snimio Oliver Dragojević nakon pet godina i tri mjeseca (Za tvoje dobroAquarius Records).

Balada Ne mogu ti reći je prva u nizu snimaka iz arhive koje je snimio Oliver Dragojević prije svog preranog odlaska 2018. godine. Gotovo dvije godine preslušavan je glazbeni materijal, a članovi Oliverove obitelji, u suradnji s diskografskom kućom Aquarius Records, odabrali su pjesme koje će se naći na albumu Dolaziš.

Da interes hrvatske publike za diskografijom Olivera Dragojevića ne jenjava, pokazuju preko 678 tisuća pregleda na platformi YouTube u deset dana od objave i prvo mjesto među trenutno najgledanijim videima u Hrvatskoj.


Među najemitiranije svoje mjesto je pronašla i Antonela Doko

Antonela Doko se vratila na listu prvi puta nakon 29. siječnja (Bum bumCroatia Records). U pitanju je pjesma Imamo li problem (Croatia Records, broj 10), čime Antonela Doko bilježi treći ulaz među najemitiranije u pet mjeseci i ukupno deseti boravak na listi od 2015. do danas. Osim s izdanjima Imamo li problem i Bum bum, Antonela Doko se našla na HR Top 40 u božićnoj suradnji s Goranom Boškovićem, Karlom Pupis, Mateom Pilatom i Tinom Vukov (Samo želim, Croatia Records).

Hvala što ste prepoznali pjesmu i što podržavate moj rad! Vjerujemo u ‘Imamo li problem’ i nadamo se da će ju publika prepoznati i da će se povezati s njom! Hvala svim urednicima koji ju puštaju i podržavaju da putuje eterom!“, riječi su Antonele Doko.

ITD band se vratio na HR Top 40 (foto: Hrvoje Banić/Hit Records)

Nakon 11 mjeseci, ulaz među najemitiranije ostvario je ITD band. Riječ je o singlu Pekmez (Hit Records), koji je ušao na 35. poziciju ovotjedne liste. Time je ITD band ostvario prvi ulaz na HR Top 40 od suradnje s Tonyjem Cetinskim Orao nikad ne leti u jatu (Hit Records).

Isto tako, ovo je šesta snimka s albuma Orao nikad ne leti u jatu (Hit Records) objavljena kao radijski singl, a da je ušla na listu najemitiranijih. Osim pjesama Pekmez Orao nikad ne leti u jatu, među 40 su ranijih godina ušle i Kao sjena si koja me pratiZagrebPlesač na žici Proljeće.

Drago mi je da su na tragu starog ITD banda, ljudi počeli prepoznavati i pjesme s novog albuma ‘Orao nikad ne leti u jatu’. Među njima je i pjesma ‘Pekmez’, koja se upravo pojavila na listi HR top 40, što je još jedna potvrda da sve ovo što sada radim s ITD bandom ima smisla. Uživajte u ‘Pekmezu’!, poručio je Miroslav Rus, frontmen ITD banda.

Nina Badrić i Petar Grašo ukupno peti tjedan (od čega treći uzastopno) imaju najizdržljiviji singl. Balada Nemoj (Tonika/Aquarius Records, broj 30), je ostvarila 36. tjedan boravka na listi HR Top 40.

Singl A Tamburitza Lullaby (Menart) u izvedbi Alena Đurasa je ostvario pomak od 22 mjesta (s broja 38 na broj 16). Osim što je postao treća snimka sa skokom od 20 i više mjesta, pjesma A Tamburitza Lullaby je treći naslov s ovogodišnje Dore koji je u barem jednom tjednu ostvario najveći pomak (Baby Lasagna – Rim tim tagi dim, 20 mjesta, 29. siječnjaMarcela – GasolineUniversal Music Hrvatska, 18 mjesta u izvještaju od 5. veljače i devet mjesta u izvještaju od 26. veljače).

Prema podacima slušanosti po regijama, singl Rim tim tagi dim (Baby Lasagna, Universal Music Hrvatska) predvodi svih šest regija – Dalmacija, Grad Zagreb, Istra i Primorje, Slavonija, Središnja Hrvatska i Zagorje.

Pjesme s liste možete poslušati putem poveznica s portala top-lista.hr i pronaći u obliku playliste HRtop 40 na profilima Hrvatske diskografske udruge na servisima Apple MusicDeezer i Spotify.