Nedavno završeni Splitski festival u prvom tjednu nakon održavanja utjecao je na radijsku rotaciju. Od 25 natjecateljskih pjesama, njih deset našlo se na ovotjednoj listi HR Top 40. Najviši novi ulaz među najemitiranijima je, tako, ubilježio Luka Nižetić sa singlom Kad se rodiš usrid Splita (Dallas Records). Pjesma koja je osvojila prvu nagradu publike u Splitu debitirala je na trećem mjestu. Istovremeno, pjesma Lipo mi je tu (Scardona), s kojom je Klapa Rišpet nastupila na Prokurativama zadržala je četvrto mjesto među najemitiranijima.

Eni Jurišić & Matija Cvek sa singlom Trebaš li me (Aquarius Records/Menart) i dalje bilježe kontinuitet radijskog emitiranja, s 24 tjedana među tri najemitiranije pjesme u Hrvatskoj i ovoga tjedna su se smjestili na broju dva. Kontinuitet traženosti među radijskim selektorima u Hrvatskoj, ostvaruju i Massimo sa singlom Zamisli (Aquarius Records) na petom mjestu i Tony Cetinski, čija Čuvam ljubav (Hit Records) se smjestila na šestom mjestu. Duet Eni Jurišić i Matije Cveka je jedna od dvije pjesme koja najviše boravi među četrdeset. Isto toliko, 24 tjedna, na listi HR Top 40 nalazi se i grupa Parni valjak sa singlom Ponovo (Croatia Records), koji je ovoga tjedna zadržao 23. mjesto.

Lista HR Top 40 donosi službene i sveobuhvatne rezultate mjerenja radijskog emitiranja na preko 130 radijskih stanica u Hrvatskoj prema podacima servisa 1Played. Podaci se odnose na tjedan od 4. srpnja do 10. srpnja 2022. godine, od ponedjeljka ujutro do nedjelje navečer.

 
U odnosu na prethodni tjedan, lista ima pet promjena, od čega su četiri nova ulaza i jedan povratak. Kao i prošlotjedna lista, i ovotjedna je vrlo mlada, s prosjekom od sedam tjedna boravka među najemitiranijima.

Kada se pogleda žanrovski, vidljivo je kako hrvatske radijske stanice preferiraju emitiranje pjesama pop-glazbe. Od 40 najemitiranijih pjesama, Apple Music njih 35 svrstava pod žanr pop-glazbe. Istovremeno, dvije pjesme označene su kao pop-rock – Feeling (Gema Produkcija) grupe Pravila igre i Dani sati minute (Croatia Records) sastava Flare. Streaming servis tri singla svrstava u kategoriju adult contemporary. Radi se o singlovima Zamisli (Aquarius Records) u izvedbi MassimaNekad je bilo bolje (Aquarius Records) grupe Detour i Bez tebe (Aquarius Records), singlu Olivera Dragojevića kojeg je obradila Nina Badrić.

Luka Nižetić na ovotjednoj listi ima dvije pjesme, i to obje s festivala. I dok je s Kad se rodiš usrid Splita u prvom tjednu mjerenja došao na broj tri, u sklopu Zagrebačkog festivala predstavio je pjesmu Zagrli život (Dallas Records). Ista se 15 tjedana nalazi na listi, a najbolji plasman ostvarila je u četvrtom tjednu mjerenja, kada je došla na broj dva.

“Uz ovu se pjesmu događaju samo lipe stvari. Nakon pobjede na Splitskom festivalu ugodno me iznenadilo da je već u prvom tjednu emitiranja pjesma došla na treće mjesto nacionalne radijske top liste”, izjavio je Luka, zahvalivši se autorima Mariju i Branimiru Mihaljeviću, “ja sam tu samo narator, dite iz Splita koje je imalo čast opjevati pjesmu o svom gradu. Hvala svima koji ju podržavaju i puštaju – ova pjesma nije lokalna, nego i pjesma o ljudima koji su svoj trag ostavili i na ljude koji nisu iz Splita!”

U usporedbi s ovogodišnjim izdanjem splitskog Festivala zabavne glazbe, prošlogodišnje izdanje je u prvom tjednu nakon održavanja natjecanja imalo 12 pjesama na listi HR Top 40. Najviše plasirana pjesma u tom tjednu (broj dva) bila je Bambina mia (Dallas Records) u izvedbi grupā Cambi i TBF, također pobjednička pjesma prema odabiru publike.

Skok od čak 29 mjesta ovoga tjedna je ostvarila Lorena Bućan sa singlom Jedno bez drugoga (Tonika/Croatia Records). Riječ je o pjesmi koja je na nedavnom natjecanju osvojila čak tri nagrade – prve nagrade stručnog ocjenjivačkog žirija i ocjenjivačkog suda novinara, i drugu nagradu publike. U pitanju je treća godina zaredom kako Lorena Bućan dobiva nagrade na Prokurativama. Prije dvije godine s Kako samo mater zna (Croatia Records) osvojila je prvu nagradu stručnog žirija i novinarsku nagradu za interpretaciju, dok je Tvoja i gotovo (Croatia Records/Tonika) osvojila drugu nagradu žirija.

Drugi novi ulaz, na broj 26, jest Možda nekog voliš (Scardona) splitskog pjevača Tedija Spalata. Pjesma, koju su napisali Vinko Barčot Leo Škaro, također je bila u konkurenciji Splitskog festivala, i osvojila je nagradu za najbolje stihove.

Na broju 30 sa singlom Vilo moja sva u bilom (Croatia Records) debitirao je Mladen Grdović, također jedan od nagrađenih u Splitu. Ova pjesma, koju su napisali Ljubo Šeperić, Nenad Ninčević i Mario Mikšić, na Prokurativama je dobila nagradu za najbolju pjesmu festivala prema odabiru hrvatske dijaspore.

Kao jedini novi ulaz koji ne pripada repertoaru Splitskog festivalu na listi HR Top 40 našao se singl Lažeš i kada plačeš (Croatia Records) grupe Leteći odred (broj 32). Riječ je o novom najavnom singlu njihovog 11. studijskog albuma u 30 godina glazbene karijere. U skladu s ljetnim mjesecima, spot za Lažeš i kada plačeš sniman je u dalmatinskom gradu Primoštenu.

Na prvom mjestu, drugi tjedan zaredom, nalazi se grupa Pravila igre s novom pjesmom Feeling (Gema Production).