Radijske postaje u Hrvatskoj treći puta ove godine pokazale su stabilnost radijske rotacije domaćih snimaka u eteru. Nakon 12. lipnja i 31. srpnja, lista HR Top 40 ne bilježi nijedan novi ulaz među najemitiranije.

Balada Nemoj (Tonika/Aquarius Records) u izvedbi Nine Badrić i Petra Graše šesti puta predvodi najemitiranije. Suradnja Mije Dimšić i Nene Belana Ajmo u đir (Dallas Records/Croatia Records) popela se na drugo mjesto, dok na broju tri nalazimo grupu Parni valjak i Igora Drvenkara s pjesmom Bogati će pobjeći na Mars (Croatia Records). Franka je ostala na četvrtoj poziciji sa singlom Putuj sa poljupcima (Croatia Records/Bez komentara), a krug petero najemitiranijih zaključuje Prljavo kazalište sa snimkom Stare navike (Houra Group/IDM Music).

HR Top 40 donosi službene i sveobuhvatne rezultate mjerenja radijskog emitiranja na preko 130 radijskih stanica u Hrvatskoj prema podacima servisa 1Played. Podaci se odnose na tjedan od 31. srpnja do 6. kolovoza 2023. godine, od ponedjeljka ujutro do nedjelje navečer.

 
S ovotjednim rezultatom, singl Nemoj postao je treća pjesma sa šest ili više tjedana na vrhu liste HR Top 40. U prvoj polovici godine, ukupno sedam tjedana na broju jedan proveli su Let 3 (Mama ŠČ!Dallas Records, od 27. veljače do 3. travnja i 22. svibnja) i Parni valjak i Igor Drvenkar (Moja glava, moja pravilaCroatia Records, od 10. travnja do 15. svibnja i 29. svibnja). Kao i u slučaju pjesme Nemoj, i Mama ŠČ! Moja glava, moja pravila spojile su šest uzastopnih tjedana na vodećoj poziciji.

Zadnji puta kada su tri snimke minimalno šest puta predvodile HR Top 40 tijekom godine bilo je 2021. godine. Prije dvije godine, ukupno 29 tjedana na vrhu boravile su Nina Badrić (Ja još uvijek imam istu želju, 16 tjedana), Albina (Tick-TockUniversal Music Hrvatska, sedam tjedana) i Massimo (Mali krug velikih ljudiAquarius Records, šest tjedana).

Gledajući od 2015. godine, Nemoj je četvrta snimka Petra Graše s minimalno šest tjedana na vrhu (nakon Moje zlatoAko te pitaju Voli me). Istodobno, Nini Badrić je ovo također četvrti singl sa šest ili više tjedana na prvom mjestu (nakon Dani i godineRekao si Ja još uvijek imam istu želju).

Ovoga tjedna lista bilježi pet promjena.

U pitanju je povratak pet snimaka među najemitiranije, a radi se o pjesmama NLO (Miach feat. Hiljson Mandela, Aquarius Records, broj 27), Mamacita (Vojko V, Croatia Records, broj 28), Driving to the Sea (ERIC, Universal Music Hrvatska, broj 34), Lagano na vrijeme (Saša Lozar, Agapa, broj 35) i Stavljam sve na ovu ljubav (Klapa KampanelScardona, broj 38).

Tekuća kalendarska godina je treća uzastopna godina koja ima tjedne bez novog ulaza tijekom ljetnih mjeseci. Istodobno, s tri tjedna bez noviteta na listi, ove godine imamo najviše tjedana bez novih snimki na HR Top 40 gledajući od 2019. do danas.

Prošle godine, tek jedan tjedan (22. kolovoza 2022.) nije imao nijednu novu pjesmu među 40, a tijekom 2021. godine se radilo o izvještajima od 23. i 30. kolovoza. Za razliku od 2021. i 2022. godine, koje su “sušu” imale tijekom kolovoza, 2019. i 2020. su svoje tjedne bez noviteta ubilježile na početku godine. Tako su prva dva tjedna 2019. (izvještaji od 7. i 14. siječnja) bila bez novih ulaza, a tijekom 2020. lista nije imala nove singlove u tjednima od 13. siječnja i 2. ožujka.

Od 40 snimaka koje se nalaze na HR Top 40 ovoga tjedna, svaka u prosjeku boravi nešto više od deset tjedana na listi. Nastavno na ovo, ovotjednu strukturu liste najemitiranijih čine sedam dueta, 15 sastava i 18 solista (od čega 13 muških i pet žena). Najmlađi član ovotjedne liste ponovno je pjevačica grupe Silente Lara Viktorija Ilić (Sve što treba znat’ o ženiLAA) s navršenih 18 godina. Od solo izvođača, najmlađi je Eric (Driving to the Sea), koji ima 22 godine.

Zahvaljujući povratku među 40 najemitiranijih, titulu najizdržljivijeg singla pripala je pjesmi NLO, koja broji svoj 46. tjedan mjerenja. Time je suradnja Miach i Hiljsona Mandele treći put ostvarila status najizdržljivije snimke među 40, nakon 3. i 31. srpnja.

Najveći ovotjedni pomak ostvarili su Tomislav Bralić i Klapa Intrade. U pitanju je pjesma Našu pismu pivaju (Scardona), koja se popela 13 mjesta u odnosu na prošlotjednu listu (s broja 35 na broj 22).

Prema podacima slušanosti po regijama, balada Nemoj u izvedbi Nine Badrić i Petra Graše predvodi svih šest regija – Dalmacija, Grad Zagreb, Istra i Primorje, Slavonija, Središnja Hrvatska i Zagorje.

Pjesme s liste možete poslušati putem poveznica s portala top-lista.hr i pronaći u obliku playliste HRtop 40 na profilima Hrvatske diskografske udruge na servisima Apple MusicDeezer i Spotify.