“Pelléas i Mélisande”operno remek-djelo slavnog francuskog skladatelja Claudea Debussyja, prvi se put poslije davne 1923. godine vraća u hrvatsku prijestolnicu i to u umjetničkoj koprodukciji pariške Opére-Comique i Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu. Svečanu premijernu izvedbu glasovite francuske opere HNK će ugostiti u utorak 12. svibnja u 19.30 sati, dok će se dvije reprizne izvedbe održati 14. i 16. svibnja

Zagrebačka izvedba te grandiozne predstave u režiji i scenografiji Stéphanea Braunschweiga i pod ravnanjem dirigenta Pascala Rophéa okuplja francuske i hrvatske umjetnike koji će gledateljima zajednički priuštiti vrhunsku izvedbu o ljubavnom trokutu u kojemu se isprepliću zavist, ljubomora i strast. 

Savršen spoj remek-djela libretista Mauricea Maeterlincka i glazbe Claudea Debussyja za hrvatsku će publiku izvesti Elliott Madore (Pelléas), Karen Vourc’h (Mélisande), Luciano Batinić (Arkel), Dubravka Šeparović Mušović (Geneviève), Lionel Peintre (Golaud), Dima Bawab (Yniold), Ozren Bilušić (Doktor, Pastir) i drugi. 

Spoj francuske i hrvatske kulture

“Pelléas i Mélisande” premijerno je izvedena u pariškoj Opéri Comique 1902. godine. Jedina Debussyjeva dovršena opera jasno slijedi skladateljeve zamisli o idealnom opernom djelu, a upravo je u Maeterlinckovoj simbolističkoj drami pronašao savršen libreto. Specifičan Debussyjev glazbeni izraz, moderno prožimanje libreta i partiture te intrigantna priča pobudili su iznimno zanimanje javnosti, a tim je djelom ujedno započela svojevrsna revolucija u opernom stvaralaštvu, ne samo u Francuskoj, nego u cijelome svijetu. Ulaznice za operni spektakl u slobodnoj se prodaji mogu kupiti na blagajni Hrvatskoganarodnog kazališta u Zagrebu. 

Opera, koja predstavlja povijesni kulturni spoj Francuske i Hrvatske, dio je manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj, koja se od svibnja do rujna 2015. godine održava diljem Hrvatske.

Osim izvedaba opere “Pelléas i Mélisande”, posjetitelje tijekom nadolazećega tjedna u okviru Festivala očekuju sljedeća zanimljiva događanja:11.  22.5. Maia Flore: izložba; Galerija Principij, Rijeka
12.  22.5. Koncert francuskih i hrvatskih dječjih zborova iz Guisea i Lipika; Lipik, Zagreb,
Pakrac i Jakšić
13.  16.5. Sjećanje na Holokaust: Podizanje svijesti kroz edukacijske radionice (Shoah
Memorial); Zagreb
14.5.  Porezne procedure u Hrvatskoj i Francuskoj  predavanja; Zagreb
14.  17.5. Predavanje Henryja Roussoa: Globalizacija sjećanja; Zagreb
15.  17.5. Festival stripova “Crtani romani šou” uz sudjelovanje francuskih autora
Didiera Paskamonika, Francisa Vallesa i Pierrea Alaryja, te prikazivanje filmskih adaptacija stripova; Zagreb
15.  31.5. Izložba “Tour de France”; Korzo, Rijeka
HNK Zagreb