Foto: PRESSZagreb se sprema za sedmi po redu koncert Sevdah u Lisinskom koji će se održati u srijedu 6.11.2013. u KD „Vatroslava Lisinskog“, s početkom u 20 sati.

Ulaznice su gotovo raprodane, što je slučaj svake godine s ovim tradicionalnim koncertom producenta Tomislava Kašljeviće. Među svim ljubiteljima sevdaha posebno je odjeknula vijest da će na ovogodišnjem koncertu zapjevati i Haris Džinović, s kojim smo ususret predstojećem koncertu razgovarali u njegovoj rezidenciji u Beogradu.

Vi ste Sarajlija, sevdalinka je u vašem srcu i krvi, a ujedno niti jedan vaš koncert ne protekne bez barem jedne sevdalinke. Što vama znači sevdalinka?

Haris Džinović: Još sam kao klinac krenuo sa sevdahom tako da to nije bilo ništa čudno u mojoj karijeri. Ja sam iz sevdalinki crpio svoju energiju, pa i dobar dio znanja, jer to je bila pjesma za koju sam se opredijelio. U to doba su postojali narodnjaci i zabavnjaci. Ja sam se opredijelio za sevdah. Onda je počela era novih pjesama koje su sve imale notu sevdaha. Tako da je to sve ličilo na sevdah, sevdalinke, stare izvorne pjesme. Posebno me raduje da ću na koncertu u lisinskom pjevati sevdalinke!

Što je s vašim pjesmama? Tu se isto osjeća ta bosanska duša…

Haris Džinović: Ako se uđe onako s analizom svega što se nalazi u mojim pjesmama, onda ćete u njima vrlo lako naći utjecaj ruskih cigana, španjolskih interpretacija, starogradskog melosa i naravno sevdaha. To je na početku bio pravi bućkuriš koji je s vremenom dobio na orginalnosti.
Prošlogodišnji hit album je odjeknuo u cijeloj regiji. Muštuluk ima gotovo 20 milijuna pregleda na Youtubeu. Što nam sljedeće spremate? Miriše li možda neki album sevdaha?
Haris Džinović: Da, to miriše već trideset godina! Ja samom sebi prijetim da ću napraviti taj album, a nikako da započnem. No, imam par suradnika, dobrih prijatelja, vrhunskih muzičara, tekstopisaca, tako da ćemo napraviti odabir nekih 15-ak pjesama koje nam se sviđaju. Velika mi je želja to napraviti. Ja to baš dobro pjevam i to mi je veliki merak. Tako da će se to vjerojatno dogoditi ili krajem godine ili početkom sljedeće godine. Što se tiče novog materijala, novih albuma, ne vjerujem da će ih biti, nego da će izlaziti svakih mjesec dana po jedna ili dvije pjesme, tako da se krajem godine skupi jedan kompilacijski album. Čisto neka stoji kao ukras jer se danas ne isplati praviti CD s deset pjesama. Ta industrija je već davno gotova, nema nikakvog smisla, a jako puno košta.

Zapjevate li privatno iz gušta sevdalinke?

Haris Džinović: Kako da ne! Pjevam upravo iz gušta, iz meraka, čak i na koncertima otpjevam dvije-tri, kako mi se programski uklope. One kod mene uvijek nađu svoje mjesto. Uživam u sevdalinkama, a sigurno ni publici nisu mrske. Zato pozivam sve da me poslušalju u srijedu na koncertu Sendah u Lisinskom i zapjevaju sa mnom!

Tko vam je posebno drag od doajena sevdaha?

Haris Džinović: To je svakako bio pokojni Safet Isović, Zaim Imamović… Ima tu još nekih pjevača koji jako lijepo pjevaju sevdalinke, no bolje da ih ne spominjem, zbog sujete, reći će zašto si spomenuo njega, a ne mene i slično. Uglavnom, preduvjet za pjevanje sevdalinki je da znate dobro pjevati. Sevdalinke ne može pjevati netko tko ne zna pjevati!