Porezna uprava pripremila je uredbu kojom će se od 1. travnja zabraniti isplata neto plaća bez uplate doprinosa, a od početka iduće godine proširit će se nadležnost REGOS-a i ponovno uvesti RS obrazac kako bi se u potpunosti riješio problem neisplate plaća i doprinosa, zaključeno je na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Gospodarsko-socijalno vijeće na današnjoj sjednici razmatralo je program rada GSV-a za 2012. godinu s osvrtom na socijalni dijalog, Pretpristupni ekonomski program za razdoblje 2012.-2014., problematiku neisplate plaća, a na dnevnom su redu i prezentacija smjernica za izradu zakona o poticanju zapošljavanja te problematika novinske kuće Vjesnik.

Nakon uredbe, koja bi trebala hitno onemogućiti isplatu plaća bez doprinosa i obrnuto, promijenila bi se i uloga Središnjeg registra osiguranika (REGOS) tako da bi se on proširio i na osobe u prvom mirovinskom stupu, odnosno na evidenciju svih doprinosa koji se moraju uplaćivati.

Također bi se ponovno uveo RS obrazac za isplatu plaća, čime bi se stvorili uvjeti da se jasno vidi tko je platio ili nije platio sve plaće i doprinose, najavio je nakon sjednice ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

On predviđa da bi se od 1. siječnja 2013. raščistila situacija oko plaća i doprinosa koja, po njegovoj procjeni, trenutno nije jasna za čak sto tisuća ljudi.

Sindikatima, koji su izrazili skepsu zbog mogućnosti da neki poslodavac uplaćuje doprinose, a ne isplaćuje plaće, Mrsić je poručio kako je to nepotrebna bojazan jer će nakon tih promjena sve biti transparentno.

Predstavnik sindikata Mladen Novosel podsjetio je kako su podaci Porezne uprave iz listopada prošle godine pokazali da plaću nije redovito primalo između 15 i 16 tisuća radnika, a sada je taj broj, uvjeren je, i veći.


Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Ivan Ergović tvrdi da kriza nije povećala neredovitost u isplatama plaća, nego obrnuto, čak je isplata postala redovitija.

Za kašnjenja s isplatama, Ergović kaže da se uglavnom radi o malim i srednjim poduzećima kojima se dogodi da ne plate jedan mjesec pa onda idući isplate dvije plaće i sl.

Na sjednici je raspravljano i stanje u dnevnom listu Vjesnik za koje je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić rekao da su stvoreni svi uvjeti za pokretanje stečajnog postupka.

No, stečaju se protive sindikati koji su zatražili pronalaženje rješenja da do stečaja ne dođe, a Vjesnik opstane kao javni dnevnik.

Novosel je kazao da Vjesnik ne mora ići u privatizaciju, a ne smije otići u stečaj. Hrvatskoj je potreban jedan dnevni list kao dio javnog servisa, a sindikati će dostaviti Čačiću svoj prijedlog kako da se to postigne, a Vjesnik se pritom uspije sam financirati.

Socijalni partneri također su podržali Pretpristupni ekonomski program za razdoblje od 2012. do 2014. za koji je Mrsić rekao da ga karakterizira smjer “stop zaduživanju”, te su raspravljali o poticanju zapošljavanja.

Mrsić je najavio izradu novog zakona o poticanju zapošljavanja. Njime će se poslodavci osloboditi plaćanja doprinosa za zapošljavanje nikad zaposlenih osoba i onih koji su nezaposleni duže od dvije godine.

Također će se poticati zapošljavanje mladih bez radnog iskustva te će se zakonski regulirati zaštita oko sto tisuća sezonskih radnika koji bi uz nadnice dobivali i doprinose na temelju kojih bi ostvarili pravo na dio mirovinskog staža.


Mrsić je najavio i skoru novu sjednicu GSV-a na kojoj će se raspravljati o stečajnom zakonu.