Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar” obavijestio je da sutra (srijeda, 18. ožujka) u 10 sati za građane organizira stručni skup o izloženosti neionizirajućim elektromagnetskim poljima ili, jednostavnije rečeno, o zračenju iz mobitela i baznih stanica telekom operatera.

Riječ je temi kojoj građani u cijeloj Hrvatskoj u posljednje vrijeme pridaju sve veći značaj, osobito u kontekstu korištenja mobilnih tehnologija. S obzirom da sve veći utjecaj spomenutog zračenja na čovjeka i okolinu predstavlja značajno javnozdravstveno pitanje, stručnjaci sa Zavoda Dr. Andrija Štampar odlučili su mu pristupiti sa stručnog i znanstveno utemeljenog stajališta te kroz najavljeni stručni skup pokrenuti edukaciju građana o problemu zračenja.

Stručni skup pod nazivom “Izloženost neionizirajućim elektromagnetskim poljima” održat će se u srijedu, 18. ožujka s početkom u 10.00 sati u Velikoj dvorani Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Mirogojska cesta 16.

Skup će biti podijeljen u dva dijela. U prvome dijelu građani će moći čuti četiri 15 minutna predavanja o važećoj zakonskoj regulativi, preventivnim aktivnostima i kontroli koja se provodi pod okriljem nadležnih institucija. U prvome dijelu izlaganja će imati Anđa Puljiz, dipl.san.ing., viša državna sanitarna inspektorica iz Ministarstva zdravlja, prof.dr.sc. Davor Bonefačić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, prim.dr.sc. Marija Zavalić, dr. med.,spec. medicine rada s Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu te dr. sc. Matijana Jergović, dr.med., spec. epidemiologije i zdravstvene ekologije s NZJZ “Dr. Andrija Štampar”.

U drugome dijelu građane očekuje panel rasprava kojoj će se spomenutim stručnjacima u raspravi pridružiti Stjepan Pezo, predsjednik Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja (HUZEZ), Sarita Bukovčan, predsjednica Udruge pokretnih komunikacija Hrvatske (UPKH) i Đuro Lubura, stalni sudski vještak za telekomunikacije, tehniku i metodologiju prisluškivanja.

Skup će biti otvoren za sve zainteresirane građane kojima će biti omogućeno da prisutne stručnjake pitaju sve što ih zanima o navedenom zračenju.

Zračenje u Hrvatskoj
Foto: Pixabay

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here