Autor:
Katarina Butković
[email protected]

Sanja DoležalTe najsnježnije i najhladnije srijede sa svojom snježnom terijerkom Žežom dolepršala je Sanja Doležal u omiljeni joj kafić u Predadovićevoj ulici. Zabundana i vesela, već s vrata je cvrkutala da snijeg u ožujku nije ništa, jer je nekad u travnju i svibnju putovala sa svojim Fosilima praćena snježnim mećavama. Svi u kafiću prestali su gunđati o zimi koja se oduljila, o ledenom  dobu koje najavljuje akademik Paar, o poteškoćama u prometu. Žeža je s čežnjom promatrala pahuljice i jedva čekala da završimo razgovor.

Sanja je već znala da ćemo je pitati o Zagrebu, pa je započela:
– Zagreb se posljednjih 30-40 godina jako promijenio, i na bolje i na gore. Najviše mi smeta, kao majci dvoje tinejdžera, sve veća nesigurnost. Strepim kad mi sin iziđe van, a ako slučajno dulje ostane, idem po njega. Nesigurno je i u prometu. Sve je više automobila i sve više nesreća u kojima, nažalost, najčešće stradavaju mladi. Izbacila bih promet iz centra grada, jer je stanje kaotično. Putujući svijetom, vidjela sam da to čine i u drugim gradovima.

Sanja DoležalSanji se sviđa što je Zagreb dobio nova kina, šoping-centre koje je prije gledala samo u velikim europskim metropolama, što je Novi Zagreb postao centar kvalitetnog življenja sa svim kulturnim sadržajima, prije svega Muzejom suvremene umjetnosti, što ima puno više biciklističkih staza. Kaže da Zagreb svima daje velike mogućnosti, od zabave do edukacije, potkrepljujući to činjenicom da su sad u svakom kvartu jezična i glazbena škola, čega prije nije bilo.

Sanja je odrasla na Knežiji, gdje je djetinjstvo provodila na rolama i biciklu, a kad bi se umorila, kroz prozor svog stana gledala je u susjedov svinjac i tako u gradu doživljavala čari sela. Najdraži dio Zagreba joj je Gornji grad, a očistila bi ga od političkih institucija i pretvorila u kullturnu i turističku zonu. Bio bi prepun galerija, malih lokala, klubova i pubova. Pustila bi mladima da osmisle njegov dnevni i noćni život i tako privuku turiste da ostanu i zabave se do ranih jutarnjih sati.
– Stari dijelovi grada stvoreni su za umjetnost i zabavu – kaže Sanja.

Prodali stan da plate kaznu za grafite
Sanju Doležal rastužuju grafiti po gradskim pročeljima. Najnesretnija je kad se pojave na tek obnovljenima.
– Kad sam bila u Londonu, oduševila sam se, jer nigdje nije bilo grafita. Pitala sam kako su to riješili i rekli su mi sljedeće: kod nas su kazne za počinitelje vrlo visoke. Dogodilo se da je obitelj jednog mladića prodala manji stan da plati kaznu za išarano pročelje. Pitala sam kako su ga ulovili. Kažu da su tri mjeseca organizirali 24-satna dežurstva i uz to uveli rigorozne kazne. Savjet, kao na tanjuru, za naše gradske vlasti.

Ono čega nema vani, a ima u Zagrebu, zagrebačke su šume u srcu grada, kao što su Maksimir, Tuškanac i Jelenovac, potom jezera Bundek i Jarun, do kojih se može i pješice, te prekrasna Lenucijeva potkova koju gledamo dok obavljamo poslove u samom centru.

– A Sljeme? Do njega se ide gradskim prijevozom. lma li toga igdje? – pita se Sanja.
Ovih dana Sanja pjeva i glumi, uspješna je voditeljica, priprema svoj portal, novi spot i pjesmu, a uz to je dobra majka i supruga. Ne želi puno pričati o mnogobrojnim humanitarnim akcijama koje je pokrenula i sudjelovala u njima.

– Ne bih o tome, to je dio mene. Ne moramo pomoći trojici, pomozimo jednom čovjeku i svijet će biti ljepši – poručuje Sanja Doležal.