Nedavno smo imali prigodu vidjeti odabrane slike iz novoga ciklusa, akrile na platnu suvremene hrvatske likovne umjetnice, slikarice Ane Guberine.

Dominantni geometrijski oblici, krugovi, kvadrati, pravokutnici lebde iznad izvezenih povr┼íina bijelih niti, ukomponiranih u cjelinu, prozirnu ali ─Źvrstu.

Krugovi su naj─Źe┼í─çe vi┼íebojni, plutaju─çe tvorbe, crvene, plave, zelene, ┼żute kre─çu se po svojim misterioznim putanjama u kontinuiranom me─Ĺusobnom susretanju.

Ponekad scenu ispunjava više oblika, roj kugli iznad dvostrukih kvadrata dok se ispod njih prostire svjetlina bijelih linija.

U novom ciklusu svoje su mjesto na┼íli i raznovrsni ovalni, razli─Źitog pravilno nepravilnog izgleda, u gr─Źevitoj igri iznad upozoravaju─çih crnih grana a opet iznad tkanja bjeline.

Ana Guberina slika raznovrsne oblike ┼żivota, ┼żivotnosti,od jednostavne komunikacije do tjeskobne ljubavi, od jutra ┼żivota do ve─Źeri smrti, stvarnog i nestvarnog, od praznine do punine, od ─Źovjeka do Boga.

Ana Guberina stvorila je vlastitu sliku svijeta okruglinama i kvadratima, svjetovima jedan iznad drugoga, iznad tre─çega, svjetovima koji zapo─Źinju bijelim izvijenim linijama u nizu, pokazuju─çi nam istodobno svijet kakav uistinu jest ,kakav bi mogao biti.

Pred nama je svijet u stalnoj promjeni, te┼íko predvidivih o─Źekivanja i kona─Źnosti oblika, svijet koji i raste i smanjuje, mijenja boju i ostaje bezbojan, ┼żiv i ne─Źujan, stvaran i nestvaran.

Da, svijet koji se mijenja i koji je u isti tren i sve i ni┼íta, svijet sa─Źinjen i uzdignut od svojih proturje─Źnosti, svijet svega i svih.

Miroslav Pelikan