Po─Źetna 1NA1 Geometrizirani oblici vitaliteta

Geometrizirani oblici vitaliteta

Nedavno smo imali prigodu vidjeti odabrane slike iz novoga ciklusa, akrile na platnu suvremene hrvatske likovne umjetnice, slikarice Ane Guberine.

Dominantni geometrijski oblici, krugovi, kvadrati, pravokutnici lebde iznad izvezenih povr┼íina bijelih niti, ukomponiranih u cjelinu, prozirnu ali ─Źvrstu.

Krugovi su naj─Źe┼í─çe vi┼íebojni, plutaju─çe tvorbe, crvene, plave, zelene, ┼żute kre─çu se po svojim misterioznim putanjama u kontinuiranom me─Ĺusobnom susretanju.

Ponekad scenu ispunjava više oblika, roj kugli iznad dvostrukih kvadrata dok se ispod njih prostire svjetlina bijelih linija.

U novom ciklusu svoje su mjesto na┼íli i raznovrsni ovalni, razli─Źitog pravilno nepravilnog izgleda, u gr─Źevitoj igri iznad upozoravaju─çih crnih grana a opet iznad tkanja bjeline.

Ana Guberina slika raznovrsne oblike ┼żivota, ┼żivotnosti,od jednostavne komunikacije do tjeskobne ljubavi, od jutra ┼żivota do ve─Źeri smrti, stvarnog i nestvarnog, od praznine do punine, od ─Źovjeka do Boga.

Ana Guberina stvorila je vlastitu sliku svijeta okruglinama i kvadratima, svjetovima jedan iznad drugoga, iznad tre─çega, svjetovima koji zapo─Źinju bijelim izvijenim linijama u nizu, pokazuju─çi nam istodobno svijet kakav uistinu jest ,kakav bi mogao biti.

Pred nama je svijet u stalnoj promjeni, te┼íko predvidivih o─Źekivanja i kona─Źnosti oblika, svijet koji i raste i smanjuje, mijenja boju i ostaje bezbojan, ┼żiv i ne─Źujan, stvaran i nestvaran.

Da, svijet koji se mijenja i koji je u isti tren i sve i ni┼íta, svijet sa─Źinjen i uzdignut od svojih proturje─Źnosti, svijet svega i svih.

Miroslav Pelikan