Mala, velika, debela, tanka, s malo ili puno sastojaka… Recepata za pizzu je mnogo, a izbor doista velik. Zemlja pizze nesumnjivo je Italija, a kada pomislimo na pizzu najčešće je to ona napolitanska koja na tankom, hrskavom tijestu sadrži umak od rajčice i sir, najčešće mozzarellu. No, gotovo svaka zemlja prilagodila je pripremu pizze vlastitoj gastronomiji.

I dok Talijani uživaju u jednostavnim pizzama s manjim brojem sastojaka, poput slavne Margherite, u Turskoj se, na primjer, jede pizza s mljevenim mesom. Japanci su pak priča za sebe pa tako na Dalekom Istoku sastojci na pizzi uključuju kupus, svinjetinu, rezance ili pak lignje dok korejske pizze uključuju razna punjenja, a vrlo su popularne one od krumpira, pečene piletine ili pak slatke varijante s jagodom i borovnicama. Kao veliki gurmani, Amerikanci preferiraju raskošne pizze bogate sastojcima, posebice onim mesnim.

Kakve se pizze jedu u Zagrebu?

Lako se da zaključiti kako za finu i ukusnu pizzu nije dovoljno na tijesto staviti malo sira, šunke i umak od rajčice te sve zajedno ispeći u pećnici. Priprema pizze prava je umjetnost, a toga je svjestan i pizza majstor Darijan Katalinić, vlasnik zagrebačke pizzerije Chello koja je postala nezaobilazno odredište najvećih gurmana i ljubitelja ovog popularnog jela. Trudeći se ponuditi nešto drugačije, Chellin pizza majstor ne boji se isprobati sasvim nove kombinacije i stilove po pitanju izvedbe pizze pa se tako u pizzeriji Chello može birati između više od 40 vrsta pizza.

Prilagođavajući različite svjetske gastronomije pizza industriji Darijan Katalinić u Chello kuhinji stvara potpuno nove i originalne okuse. “Gotovo sve što je vezano za kulinarstvo pokušavam prilagoditi pizzi. Tako je, na primjer, nastala pizza Mexicana koja sadrži grah, kukuruz, tabasco, chilli i ljute feferone te druga varijanta Mexicane s piletinom i povrćem u meksičkom umaku i jalapeno papričicama. Među prvima u svijetu kao sastojke za pizzu počeli smo koristiti različite vrste sireva, poput dimljenog sira, čardaša, topljenog sira i topljenog ementalera koje kombiniramo s različitim mesnim varijantama,” ističe Darijan Katalinić. Velika inspiracija su mu, kaže, predvodnici u pizza industriji, Talijani i Amerikanci, no svaku pizzu pomno prilagođava domaćem tržištu. Tako u njegovoj pizzeriji i najveći gurmani dođu na svoje s Doomsday pizzom, Gotham City Pepperoni ili pak Chicago style Doubledecker pizzom koja teži čak 1,7 kilograma.

Dobra pizza u Zagrebu
Gotham City Pepperoni

Ljubitelji ste pizze ili pak pravi gurmani uvijek u potrazi za novim okusima? Chello pizzerija i Zagrebonline.hr daruju vam četiri puta po dvije pizze. Iznenadite prijatelje, dragog ili dragu te si priuštite pravi gurmanski doživljaj. Dobitnici na licu mjesta mogu birati hoće li naručiti dvije pizze zasebno ili jednu za dvije osobe. Za pizzu se možete izboriti tako što ćete na adresu [email protected] poslati mail naslovljen “HOĆU CHELLO PIZZU”, prijave traju do srijede u 12 sati, nakon čega ćemo putem RANDOM ORG-a odabrati četiri dobitnika koje ćemo povratno obavijestiti mailom. 

Za jednu od najposebnijih pizza koju ima u ponudi, Chicago style Doubledecker pizzu, kao inspiracija poslužila mu je tradicionalna Chicago style deep-dish pizza nastala u Pizzeriji Uno u Chicagu 1943. godine. No, kako naglašava Chellin pizza majstor Darijan Katalinić, njegova izvedba po sastojcima i načinu pripreme potpuno se razlikuje od američke varijante. “Prva smo pizzerija u Hrvatskoj koja je u ponudu uvrstila pizzu s dvostrukim slojem tijesta. Recept je individualan te svaki pizza majstor ima vlastitu izvedbu ove pizze, pa tako i mi imamo vlastiti originalni recept za Chello Chicago Style pizzu.”

Birajući samo najkvalitetnije sastojke za pizze, u Chello kuhinji nastaju prave gurmanske delicije. Tako su Hellas pizza, pizza u grčkom stilu sa svježim špinatom te originalna Chello special pizza već stekle popriličan broj obožavatelja. Ipak, najveći gurmani ne mogu odoljeti doista originalnim pizzama. Uz Chicago style Doubledecker pizze, apsolutni hit je Gotham City Pepperoni. Originalna ideja Gotham pizze potječe iz američkog lanca pizzerija Domino’s, no Chellina verzija prilagođena je našem podneblju. No, za razliku od Gothamice, Doomsday i Stuffed pizza te različite kombinacije deep dish pizza originalne su ideje Chello pizza majstora koji najavljuje i dva nova stila pripreme pizze koji, na radost brojnih ljubitelja pizza, uskoro stižu u ponudu.

Dobra pizza u Zagrebu
Pizza Hellas

 

1 Komentar

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here