Hladne zimske dane koji su pred nama uljepšati možemo odlaskom na Medvednicu. Omiljena zagrebačka destinacija oduvijek je bilo sinonim za zajednička opuštena druženja u prirodi uz dobru, domaću i tradicionalnu hranu. Ove zime hotel Tomislavov dom i restoran u turističkim apartmanima Snježna kraljica predstavljaju dobro nam znane zimske specijalitete koje ćemo zavoljeti na prvu.
Dok zagrebačka metropola slovi za najpoželjniju adventsku turističku destinaciju koja svakodnevno nudi prestižne trendove u gastronomskoj ponudi, tradicionalna jela i bakina domaća kuhinja pravo su osvježenje u ovim hladnim danima. Iz kuhinje restorana Tomislav i Snježna kraljica svakog se dana šire mirisi bakine kuhinje i pomalo zaboravljenih jela poput sarme i kuhanog bunceka, a osim u jelu uživati možete i u pogledu na grad uz pucketanje vatrice iz kamina te pravoj zimskoj atmosferi.
Zimi volimo teža jela koja će nas ugrijati, a gastro chef Josip Čonkaš posljednjih je deset godina zadužen za osmišljavanje i pripremu ukusnih i autohtonih jela zagorskoga kraja. Prijedlog chefa kuhinje svakako su bijeli i žuti žganci, sarma i zagorska juha. Zapečeni zagorski štrukli na sljemenski način posebno je ukusno jelo koje ćemo rado preporučiti prijateljima i gostima, pečena purica s mlincima klasik je zagorskog i zagrebačkog kraja. Kuhani buncek, krvavice, špikovani svinjski but te krpice sa zeljem jela su karakteristična za ovo hladno vrijeme. Sljemenska gibanica priprema se po posebnoj recepturi i desert je koji je prvi izbor gostiju na Medvednici.
Koje god jelo odabrali ovih dana, ugodna i domaća atmosfera na Medvednici uz dobro društvo, čist zrak i čašicu kuhanog vina zasigurno će vas oduševiti i pripremiti za nove svakodnevne užurbane izazove. U narednim zimskim danima uz čarobnu gastro idilu doživjeti možete i snježne radosti od kojih su uvijek one najradosnije i najljepše ispisane upravo na Sljemenu.
Kuhani buncek sa restanim krumpirom i kiselim kupusom
Potrebne namirnice:
Priprema:
- 25 dag crvenog luka
- 1 dag soli
- 1 dag paprika slatka (mljevena)
- 0,5 dag papar
- 15 dag špek (hamburger)
- 1 dag Vegete
- 0,1 dag lovorov list
- 1,8 kg buncek
- 1,5 kg krumpir
- 1 kg kupus kiseli
Restani krumpir:
Nakon što smo skuhali krumpir u kori, oljuštimo ga i narežemo na ploške. Crveni luk narežemo i popržimo ga do zlatno žute boje. Na luk dodamo krumpir i začine i sve zajedno dinstamo. Po želji možemo podliti s goveđim temeljcem.
Kiseli kupus:
Popržiti sitno narezan luk i dodamo na kockice narezan hamburger. Kad sve popržimo, dolijemo vodom, rezanim kupusom i začinima. Dinstamo dok se kupus ne zacakli.
Buncek:
Kuhati dok ne omekša (1,5 – 2 sata)