Autor:
Prijatelji životinja /Online-Zagreb.hr

potpisivanje Deklaracije o Zelenom ponedjeljku (Foto: Siniša Kosić /Medijska mreža)Neka ponedjeljak bude dan za dobre odluke, a jedna od njih može biti i zdrava prehrana u kojoj će voće, povrće i druge namirnice biljnog podrijetla zamijeniti meso. Ovakvu poruku šalju Prijatelji životinja koji su uz podršku Grada Zagreba pokrenuli kampanju Zeleni ponedjeljak. Ističu pet razloga za Zeleni ponedjeljak: zdravo je, dobro je za naš planet, pomaže u smanjenju gladi u svijetu, dobro je za životinje i vrlo je ukusno!

Jedan vegetarijanski dan u tjednu prvi je uveo belgijski grad Gent, a njegov su primjeri slijedili Sao Paolo, Tel Aviv, Cape Town i mnogi drugi gradovi diljem svijeta. U Hrvatskoj prvi se priključio Zagreb svečanim potpisivanjem Deklaracije o Zelenom ponedjeljku, jučer,  na Svjetski dan žaštite okoliša. Uz gradonačelnika Milana Bandića kampanju su podržali Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo te Gradski ured za zdravstvo i branitelje.

vegetarijanska hrana (Foto: Siniša Kosić /Medijska mreža)Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 90 posto populacije Hrvatske konzumira manje voća i povrća od preporučene količine. Zavod za javno zdravstvo “Dr. A. Štampar” iznosi da svaki drugi građanin umre od bolesti srca i krvnih žila. Meso povećava razinu kolesterola, kao i rizik od nekih oblika raka, dijabetesa i pretilosti.

Kako bi građanima olakšali uvođenje Zelenog ponedjeljka u svoj stil života, udruga Prijatelji životinja pokrenula je web stranicu www.zeleni-ponedjeljak.com. Stranica sadrži informacije o prednostima Zelenog ponedjeljka za zdravlje ljudi i okoliš te recepte koji će olakšati da se dobre namjere i provedu u djelo.

FOTOGALERIJA: Zeleni ponedjeljak za dobro (d)jelo

[nggallery id=105]