Aktualna europska prvakinja u bacanju diska Sandra Perković priznala je današnjoj na konferenciji je za novinare u Hrvatskom atletskom savezu (HAS) pogrešku prilikom uzimanja preparata za bolju ishranu zbog koje je bila pozitivna na dopinškoj kontroli nakon natjecanja na mitinzima “Dijamantne lige” u Šangaju i Rimu 15. i 26. prošlog mjeseca.

“Ovo je najgora stvar koja mi se mogla dogoditi. Nikad nisam očekivala da će se moje ime spominjati uz doping. Ja sam apsolutno protiv dopinga i ovo neće promijeniti moj stav. Moja je sezona završila, ali vratit ću se jača nego ikada i nadam se da ću moći nastupiti na Olimpijskim igrama. Ako mi se ovo već moralo dogoditi, bolje je da mi dogodilo na početku karijere, tako da se mogu vratiti”, rekla je u emotivnom istupu 21-godišnja Sandra Perković.

Sandra Perković (Foto: Renato Branđolica /Medijska mreža)

Perković je bila pozitivna na psihostimulans metilheksanamin, koji se nalazi u korijenu biljke geranamin, a koji je u organizam unijela putem energetskog napitka.

Sandra Perković (Foto: Renato Branđolica /Medijska mreža)

“Metilheksanamin se prvi put pojavio početkom prošle godine kada je pronađen kod pet jamajčanskih sprintera koji su kažnjeni sa po tri mjeseca zabrane nastupa, ali to je bilo prije no što je Svjetska antidopinška agencija (WADA) taj preparat stavila na listu zabranjenih sredstava. Kako se metilheksanamin ne nalazi na deklaraciji proizvoda, pitao sam glavnog liječnika antidopinške komisije Međunarodnog atletskog saveza (IAAF) kako možemo znati da se on nalazi u nekom preparatu, dobio sam jednostavan odgovor: ‘Nikako’. Objašnjenje IAAF-a po tom pitanju je vrlo naivno, oni, naime, savjetuju sportaše da ne uzimaju nikakve dodatke prehrani, posebno ništa s američkog tržišta”, rekao je direktor HAS-a Siniša Ergotić, te dodao:

“Bit ću potpuno otvoren, metilheksanamin ja zovem ‘šećernom vodicom’, jer on to uistinu i jest”.

Zbog uzimanja istog preparata prošle je godine zabranom nastupa od osam mjeseci kažnjen naš plivač Ante Križan.

Sandra Perković (Foto: Renato Branđolica /Medijska mreža)

[nggallery id=529]

Sandra Perković potresena je otkrićem
jer ne podržava doping

[infopunkt 3154&video=02 nolink]

Luciano Sušanj, predsjednik Hrvatskog
atletskog saveza

[infopunkt 3154&video=03 nolink]

Direktor HAS-a Siniša Ergotić

[infopunkt 3154&video=09 nolink]