Družba Pere Kvržice u Žar ptici Predstava za djecu “Družba Pere Kvržice”, u režiji i dramatizaciji Olivera Frljića, nastala prema istoimenom proslavljenom romanu Mate Lovraka, premijerno će se izvesti večeras u zagrebačkom Gradskom kazalištu “Žar ptica”.

Skoro osamdeset godina od objavljivanja knjige i četrdesetak godina nakon njezina filmskog uprizorenja priča o djeci odaslati će još jednom bezvremensku poruku o slozi i nesebičnosti. Njihov svijet je nasuprot svijetu odraslih punom nesloge, pohlepe i osobnih interesa.

Po riječima Olivera Frljića, iz današnje perspektive, egzotični svijet romana “Družba Pere Kvržice” aktualan je jer govori o vrijednostima o kojima najmlađi naraštaj danas gotovo ništa ne zna, a njihov pothvat postaje jedna vrsta utopijskog projekta, ogledni uzorak jednog boljeg, nesebičnijeg svijeta, jer oni rade ono što odrasli nisu sposobni napraviti.

Predstava, nastala kao pokušaj da se te vrijednosti Lovrakovog djela stave u prvi plan, razvija kazališni jezik koji je brz i blizak senzibilitetu današnje djece, ocijenio je Frljić u najavi predstave. Bez idealiziranja svijeta u kojemu žive, ali i njihove male zajednice, “Družba Pere Kvržice” pokazuje da je zajedničkim naporom, solidarnošću i spremnošću na poteškoće moguće, barem i kratkoročno, izgraditi nešto bolje od onoga u čemu živimo, dodao je.

Uz Peru i družbu, kao lik u predstavi pojavljuje se Mlin, koji vodi gledatelje kroz najvažnije epizode te avanture i približava Lovrakov svijet današnjoj djeci.

Družba Pere Kvržice u Žar ptici

U predstavi, namijenjenoj djeci starijoj od sedam godina, glume Zoran Pribičević (Pero Kvržica), Ante Krstulović, Sven Madžarević, Tomislav Krstanović, Andrej Dojkić, Bruno Kontrec, Drago Utješanović, Berislav Tomičić, Gorana Marin i Natalija Đorđević.

Asistentica redatelja i koreografkinja je Sandra Banić-Naumovski, scenografi Leo Vukelić i Iva Matija Bitanga, kostimografkinja Sandra Dekanić, a skladatelj Damir Šimunović.

[nggallery id=359]