Zlatko Bourek (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)Jedan od najsvestranijih i najplodnijih hrvatskih umjetnika, Zlatko Bourek u Galeriji Forum izložio je 30 radova nastalih u od 1961. do 2009. godine. U obliku slika doplovili su nam čiklovi i dereglije s Drave koji će u središtu grada ostati usidreni do 9. travnja.

Svoj specifični likovni rukopis Bourek je gradio i na velikom iskustvu njemačkog ekspresionističkog slikarstva kao i na poetici nadrealističkog i metafizičkog, tangirajući poetiku velikih prethodnika Otta Dixa, Maxa Beckmanna, Bena Schrama i Krste Hegedušića.

Kako je riječ o veoma svestranom umjetniku jer Bourek je akademski kipar, režiser, autor crtanih i igranih filmova koji za izražavanje koristi različite medije specifičan duhovni prostor u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti već definira  pojmom “bourekovski”.

Na izložbi “Čiklovi i dereglije na Dravi” u Galeriji Forum problematizira formu starih riječnih čamaca, život ljudi na rijeci Dravi s njihovim nedvojbenim simboličkim i, nadasve, likovnim vrijednostima.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here