U Dubrovniku i Zagrebu postoji Poliklinika za neurorehabilitaciju robotikom koja je simbol nade za brojne pacijente u regiji, ali i inozemstvu, a koja iz dana u dan postiže fantastične rezultate prilikom rehabilitacijskih tretmana. Zavirili smo u unutrašnjost Poliklinike Glavić i popričali s fizioterapeuticom Mirnom Golubić, koja nam je ispričala o čemu se točno radi te kakav utjecaj ima fizioterapija u suvremenoj medicini.

Radite u poliklinici koja se bavi neurorehabilitacijom robotikom? Možete li nam objasniti o čemu se točno radi?

Robotika u liječenju i rehabilitaciji u praksi bilježi odlične rezultate, a svi su robotski uređaji dizajnirani za ciljano liječenje/rehabilitaciju. Upravo ususret suvremenoj medicini i praćenju najnovijih tehnoloških trendova, a s ciljem da svaki pacijent dobije mogućnost za što bržim i trajnijim oporavkom, u Poliklinici Glavić pružamo jedinstveno osmišljen i uspješan GLARTH protokol neurorehabilitacije. Konkretno, riječ je o spoju konvencionalne terapije i robotike, gdje je svaka rehabilitacija individualno prilagođena svakom pacijentu, dok je sam proces rehabilitacije dostupan na više od 30 najsofisticiranijih uređaja.

Naime, uz kombinaciju intenzivnih vježbi i ponavljanja koju omogućuje robotska rehabilitacija, pacijent dokazano ostvaruje senzacionalne rezultate u poboljšanju cjelokupnog zdravstvenog stanja, jer potiče moždane aktivnosti i zapravo vježba mozak. Kod neurorehabilitacije, zbog neuroplastičnosti mozga, nema povratka unazad, već funkcije koje su se vratile takve i ostanu, s obzirom na to da se ne radi na periferiji, na ekstremitetu, već na mozgu.

Uz dugogodišnji rad i stručno iskustvo rehabilitiramo pacijente brojnih dijagnoza poput moždanog udara, multipla skleroze, cerebralne paralize, ozljede kralježničke moždine, oštećenja nastala nakon operacije, traumatske ozljede mozga, neuropatije, paraplegije, mišićne atrofije i dr.

Koji su vam najljepši trenuci u radnom okruženju?

Svaki novi korak, svaki novi pokret pa i onaj najmanji emotivan je i lijep trenutak. No, naravno, najemotivniji su trenuci kada primjerice osoba koja je kod nas stigla u invalidskim kolicima, nakon višetjednih intenzivnih terapija napravi svoje prve korake u životu, dijete s cerebralnom paralizom koje prvi put u životu primi žlicu u ruku ili mlada djevojka koja se prvi put sama uspjela potpisati. Puno je takvih priča naših pacijenata, a mi smo ponosni na svaku od njih i proživljavamo ih zajedno s njima.

Možete li nam objasniti zanimanje fizioterapeuta?

Fizioterapeut sudjeluje u postupcima procjene stanja pacijenta te djelovanja u terapiji kao i u područjima prevencije i evaluacije. Na temelju procjene stanja pacijenta, a u skladu s liječničkom dijagnozom i preporukama te ostalim relevantnim podacima, fizioterapeut planira, provodi, evaluira i usavršava terapijski program. Fizioterapija ima širok spektar mogućnosti rada te je usko vezana uz brojne dijagnoze i stanja pacijenata jer ona pomaže pacijentima u unapređenju zdravlja, ublažava bolove, vraća izgubljenu funkciju te osposobljava pacijenta za kvalitetniji i samostalniji život. U Poliklinici Glavić fizioterapeut je puno više od toga i vrlo je važan član medicinskog tima. Imamo mogućnost stručnog usavršavanja po najvećim svjetskim standardima struke, uključeni smo u cjelokupan rehabilitacijski proces pacijenta, od njegovog prvog dolaska u Polikliniku pa čak i do trajnog praćenja, educiranja i psihološke podrške. Rad u Poliklinici Glavić otvorio mi je novi pristup u fizioterapiji, upoznao me s  najnovijim standardima u struci i pokazao koliko je bitan individualan pristup pacijentu, a u ruke mi dao najmoćniji alat, robotske uređaje, koji pomažu u postizanju velikih napredaka u neurorehabilitaciji naših pacijenata.

Kakav konkretno utjecaj ima fizioterapija u ovakvoj metodi liječenja?

Kod klasičnih terapeutskih vježbi, mozak nije toliko stimuliran pa se često događa da osoba, nakon prestanka takvih vježbi, ponovno nazaduje sa svojim stanjem. Kod terapija na robotici uz konvencionalnu terapiju tog nazadovanja nema, već pacijentu trajno ostaje postignuti napredak i poboljšano stanje. Pacijenti tijekom vježbanja na našim robotskim uređajima, ispred sebe na monitoru, rješavajući „prepreke“ koje im zadaju video igrice aktiviraju ciljanu skupinu mišića ruku ili nogu, sve u svrhu bržeg i boljeg oporavka. Posebnost je u tome što prije pokreta nogom ili rukom naredba dolazi iz mozga, što nije slučaj kod klasičnih vježbi s fizioterapeutom. Upravo se ovaj unikatan spoj konvencionalne terapije i robotike, koji primjenjujemo u Poliklinici Glavić, pokazao kao najbolja metoda liječenja koja postiže brže, učinkovitije i trajne rezultate.

Kako pristupate pacijentu?

U našoj Poliklinici pacijentu pristupamo individualno, što ponajviše ovisi o njegovoj dijagnozi, trenutnom psihofizičkom stanju, dobi, a rehabilitiramo djecu i odrasle od početka nastanka ozlijede pa i do usavršavanja i najsitnijih deficita. Jednako tako, pacijentu osiguravamo sistematičan i složen pristup te praćenje od strane specijalista neurologa, fizijatara, fizioterapeuta, radnih terapeuta, psihologa, logopeda i mnogih drugih medicinskih specijalista koji se brinu o općem i zdravstvenom stanju pacijenta. Neurorehabilitacija robotikom omogućuje našim pacijentima brži oporavak, brži povratak samostalnom životu, doprinosi motivaciji pacijenata za napretkom, kako prilikom rehabilitacije tako i u svakodnevnom životu.

Zašto je važno da fizioterapeut bude prisutan pored pacijenta tijekom rehabilitacijskog procesa na robotu?

Fizioterapeut nadzire rad pacijenta i rad uređaja. Brine o pravilnoj izvedbi i o sudjelovanju pacijenta tijekom terapije. Vodi brigu da se provede terapijski cilj koji se želi postići tijekom terapije, brine o pravilnom radu uređaja i sigurnosti. Ono što je najvažnije, fizioterapeut motivira pacijenta i najveća mu je podrška i oslonac kad je najteže. Cjelokupan rehabilitacijski proces ne bi bio moguć bez prisustva fizioterapeuta.

Koliko je važno stalno usavršavanje i praćenje novih trendova u fizioterapiji?

Od iznimne je važnosti stalno usavršavanje i unapređenje znanja. Naši fizioterapeuti posjeduju brojne stručne tečajeve poput Bobath i PNF koncepta, Matiland, Kaltenborn i Cyriax metode te odlaze na stručne seminare i dodatna usavršavanja, a sve s ciljem kako bi našim pacijentima pružili najkvalitetniju uslugu.

Upravo zahvaljujući stručnom i profesionalnom radu te najmodernijim robotskim neurorehabilitacijskim uređajima za rehabilitaciju cijelog tijela, kao i jedinstvenom GLARTH konceptu rada, Poliklinika Glavić je proglašena Hocoma referentnim centrom za EMEA regiju koja pokriva područje od 136 zemalja s više od 4.000.000.000 ljudi.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here