Autor:
Hina /Online-Zagreb.hr

filmonautNovopokrenuti filmski časopis “Filmonaut” dostupan je isključivo preko interneta. Riječ je o projektu udruge Blank filmski inkubator, koja se bavi filmskom produkcijom, filmskim i medijskim radionicama te multimedijalnim projektima.

Urednik Dario Juričan rekao je, predstavljajući “Filmonaut”, kako je časopis pokrenut da bi pokrio i one teme koje ne pokriva jedini preostali filmski časopis u Hrvatskoj, Hrvatski filmski ljetopis.

Časopis će izlaziti dvaput godišnje, 20-tak novinara i suradnika rade besplatno, a njegov elektronski oblik izabran je jer za tiskano izdanje Hrvatska ima premalo tržište, rekao je Juričan.

Naglasio je kako to nije samo statični filmski magazin, već i platforma s koje će se razvijati projekti poput aktualnog “Tko to tamo snima”, posvećenog međunarodnoj razmjeni mladih filmaša. Cilj projekta je razmjena iskustva, podupiranje koprodukcijskih nastojanja te stvaranje zajedničkog filmskog proizvoda.

Prvi broj časopisa “Filmonaut” donosi tekstove o glumcima Lani Barić i Filipu Križanu, animatorima Simonu Bogojeviću Narathu i Marku Meštroviću, producentima Ankici J. Tilić, Siniši Juričiću i Borisu T. Matiću te o eksperimentalnom filmu u Hrvatskoj, Akademiji dramske umjetnosti (ADU), statistima, Kino klubu Split.

Na tom projektu sudjeluju Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatski filmski savez, Kinorama, Fade In, Propeler film, Factum, Restart i Maxima film.

FILMONAUT_no1.pdf