Program Tuškanca u gostima tijekom srpnja moguće je pratiti i na otvorenom! Naime, za toplih ljetnih večeri i pod vedrim nebom, na krovnoj terasi Ljetnog kina Ribnjak prikazivat će se legendarni naslovi iz popularnog ciklusa Filmovi koje volite.

Projekcije na otvorenom održavat će se svakog ponedjeljka do kraja mjeseca s početkom u 21:30, a prvu je moguće pogledati već 8. srpnja kada je na rasporedu romantična drama Prije zore (1995) fokusirana na slučajan susret mladog Amerikanca i Francuskinje u vlaku te njihov neplanirani provod u Beču.

Na platnu Ljetnog kina Ribnjak bit će prikazana i antologijska krimi-drama Rašomon (1950) iz koje je izveden pridjev rašomonski kao sinonim za situacije u kojima je teško utvrditi objektivnu istinu, a slijedi ju Annie Hall (1977) obilježena ironičnim odnosom Woodyja Allena spram visoke i popularne kulture.

Zadnja projekcija na otvorenom bit će Ivanovo djetinjstvo (1962), debitantski film Andreja Tarkovskog te jedan od najsnažnijih krikova protiv rata u povijesti kinematografije.

Osim spomenutih projekcija na otvorenom, Tuškanac u gostima filmove koje volite u srpnju će prikazivati i na već dobro poznatim lokacijama u gradu.

U kinu Forum, 13. srpnja u 21 sat, ne propustite pogledati crnohumorni Trainspotting (1996) prepun šokantnih prikaza života mladih heroinskih ovisnika koji u Edinburghu izvode opasne psine i promatraju vlakove.

U Kulturno informativnom centru (KIC) bit će prikazano pet naslova iz ciklusa. Kineska četvrt (1974) s Jack Nicholsonom kao detektivom u mreži korupcije do danas se smatra primjerom savršenog scenarija, a Obitelj čudaka (2001) donosi urnebesne avanture ekscentrične obitelji koja putuje Amerikom u starom kombiju kako bi sudjelovala u dječjem natjecanju ljepote…

Snimljena prema istinitom događaju i s Al Pacinom u glavnoj ulozi, Pasje poslijepodne (1975)  napeta je priča o neuspjelom pokušaju pljačke banke. Psihološka melodrama Sve o mojoj majci (1999) posveta je Pedra Almodóvara djelu Tramvaj zvan žudnja, dok je Ponoćni kauboj (1969) poznat po motivu snažnog prijateljstva između straight i gay likova uslijed dostizanja američkog sna.

U suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj, 17. srpnja s početkom u 21:30, u Studio-galeriji KLET, održat će se besplatna projekcija Godardovog debija Do posljednjeg daha (1960), ključnog djela francuskog novog vala koje je izvršilo ogroman utjecaj na filmske autore širom svijeta.

Raspored svih projekcija dostupan je OVDJE.

Ulaznice za projekcije na Ljetnom kinu Ribnjak moguće je kupiti OVDJE ili na blagajni Centra mladih Ribnjak koja se otvara sat vremena prije početka projekcije.

Ulaznice za projekcije na drugim lokacijama moguće je kupiti online putem platforme ulaznice.hr ili na blagajni kina domaćina koja se otvara sat vremena prije početka projekcije.