U zagrebačkom Program baru najavljen je Festival skulpture u pijesku koji će se od 10. do 14. lipnja održati na Rajskoj plaži u Loparu na Rabu. Već osmu godinu za redom, ova umjetnička i zabavna manifestacija oduševljava sve ljubitelje pješćanih plaža na Rabu, te okuplja umjetnike, kipare iz različitih dijelova Hrvatske i svijeta. Ove godine tema Festivala su poznati superjunaci, a osim natjecanja u izradi skulptura, održat će se i natjecanje u fotografiji na temu loparskog pijeska. Cijeli program Festivala predstavili su Marin Mušćo, direktor Turističke zajednice općine Lopar, Tonka Kavran, ravnateljica Centra za kulturu Lopar, te Paula Banić, stručna voditeljica festivala.

Na ovogodišnjem 8. po redu Festivalalu skulptura u pijesku sudjelovat će mladi  umjetnici, akademski  kipari August Popijač, Petar Popijać, Petar Ćujo, Iva Mihanović, Jelena Kašić, Sanjin Vinković, Ivan Nestić, Mirna Savić, Karlo Ris, Roberta Mikelić koji će svojim vještinama u pijesku izraditi poznate superjunake kako bi nas čuvali na Rajskoj plaži.

„Specifičnost i posebnost našeg festivala, za razliku od mnogih festivala skulptura u pijesku koji postoje u svijetu, upravo je u tome što mi koristimo samo i isključivo pijesak i vodu. Loparski pijesak je čisti suhi pijesak bez primjesa gline koja omogućuje detaljno,  lako i realistično modeliranje. Ne upotrebljavamo nikakve kemikalije kako bi skulpture bile prezervirane i dugotrajno izložene na plaži, već upravo time što se one kroz tjedan dana nakon završetka festivala raspadnu, upućujemo na ekološku osviještenost i poštivanje prirode te prirodnih ciklusa i zakona stalne promjene. Na ovom 8. Festivalu skulptura u pijesku svima poznati superjunaci poput Spidermena, Hulka, Iron Mena, Venoma, Supermena, Thora, Groota borit će se svim silama protiv Thanosa uz kreativne snage naših mladih kipara. Svakako svačija pomoć u toj borbi koja će trajati od 10. do 14.6. na prekrasnoj Rajskoj plaži  u pijesku je dobrodošla, tako da pozivamo sve koji se žele zabaviti i upustiti u pješčanu avanturu da nas posjete i ove godine”, izjavila je Paula Banić, stručna voditeljica Festivala.

 

Prekrasne pješčane plaže obilježje su sjevernog dijela otoka Raba, a obilje pijeska inspiracija je umjetnicima u izradi skulptura od pijeska i fotografija na temu pijeska. Na Rajskoj plaži se tijekom lipnja u nekoliko dana odigrava ova jedinstvena izložba raznih kreacija ljudske mašte. Festival nema samo umjetničku notu već je i važno turističko događanje. Proces i tehnička izvedba skulptura u pijesku nimalo nije jednostavna iako se takvom doima. Veličina skulptura seže i do 10 metara u dužinu i širinu, te oko 2-3 metra u visinu. Potreban je izuzetno naporan fizički rad punih 5 dana na jarkom suncu da bi se kreirale skulpture koje kada bi se izvagale, teže od 30 do 70 tona pijeska.

Lopar je destinacija sa najviše pješčanih plaža na Jadranu, od kojih je najveća i najpoznatija Rajska plaža, dugačka 1,5 km, koju je CNN 2013. uvrstio među 100 najljepših plaža na svijetu. Pijesak je tako na neki način loparski “suvenir”, a njegova posebna “promocija”, i to, možemo reći, vrlo uspješna, je Festival skulpture u pijesku, kada loparske plaže na nekoliko dana postaju poprište stvaranja nesvakidašnje umjetnosti iz pijeska. Iz maštovitih i kreativnih ideja sudionika izrastaju originalne pješčane skulpture, a osim najboljih skulptura, nagrađuju se i najbolje fotografije  s temom loparskog pijeska. Pobjednike bira žiri u koji se uključuje i publika. Oduševljenje prolaznika i kupača koji svakodnevno obilaze skulpture u velikom broju, motivacija nam je da se Festival ponavlja iz godine u godinu. Posebno nam je drago da putem društvenih mreža, fotografije loparskih plaža obilaze cijeli svijet“, objasnio je Marin Mušćo, direktor Turističke zajednice općine Lopar.

Festival skulptura u pijesku započet je 2012. godine inicijativom akademskog slikara prof. Zlatka Kauzlarića Atača u suradnji Turističke zajednice općine Lopar i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. U svojoj početnoj fazi bila je to radionica kiparstva namijenjena isključivo studentima likovnih akademija u Hrvatskoj, te je kroz godine postao internacionalni festival na kojem su sudjelovali razni mladi umjetnici i studenti umjetnosti iz cijeloga svijeta (Španjolska, Rumunjska, Litva, Norveška, Švedska, Mađarska, Bugarska, Amerika, Italija) zahvaljujući  angažmanu akademske kiparice Paule Banić koja kontinuirano vodi festival zadnjih pet godina. Cilj je umjetničkom intervencijom na prekrasnoj Rajskoj plaži u Loparu dodatno oplemeniti okolinu, dati mogućnost izričaja umjetnicima čija interakcija kroz stvaralački proces, tj. nastajanje skulptura animira cijelu plažu, turiste i  daje dodatnu vrijednost u turističkoj promociji Hrvatske. Sama plaža pretvara se u veliki pješčanik, jednu veliku igraonicu, te tako budi zaigranost i maštu ne samo kod djece, nego i kod odraslih.

Festival skulpture u pijesku traje od 10. do 14. lipnja 2019. Prvi dan rezerviran je za pripremu terena i dopremanje pijeska, dok su utorak, srijeda, četvrtak i petak dani kada umjetnici izrađuju skulpture. U petak, 14. lipnja popodne završavaju se skulpture i predaju fotografije te slijedi ocjenjivanje u obje kategorije i proglašenje pobjednika. Cijeli festival završava koncertom Tribute to Abba. Uz organizatore Turističku zajednicu Općine Lopar i Centar za kulturu Lopar, pokrovitelji ove manifestacije su Općina Lopar, Turistička zajednica Grada Raba, Karlovačko i Romerquelle.