Festival lampiona jedan je od glavnih događanja ne samo u Kini već i među kineskim obiteljima kao i svim ljubiteljima i prijateljima kineske kulture, hrane i običaja diljem svijeta. Na 15. dan tek započete godine crvenog pijetla, prema lunarnom kalendaru održava se tradicionalni Festival lampiona čije puštanje simbolizira osvjetljavanje budućnosti i davanje života u novoj godini.

Povijest ovog festivala seže 2000 godina u prošlost kada je po uzoru na budističke redovnike i njihovu simboliku, za vrijeme dinastije Han krenulo organiziranje ovog događanja, koje se s vremenom proširilo i preraslo s nacionalnog na svjetski događaj. Festival tako obiluje ativnostima poput puštanja šarenih papirnatih lampiona različitih oblika, vatrometa, plesa „papirnatih“ lavova i zmajeva, hodanja na štulama, rješavanja kineskih zagonetki i dr.

Također spektakularni ples lavova jedna je od atrakcija ovog festivala. Dobro uvježbana koreografija izvođača obučenih u odijela lavova smatra se načinom obrane od zla i molitvom za sigurnost. Plesu se prepuštaju i posjetitelji festivala koji na taj način pokazuju da simbolički puštaju starog sebe i dobivaju novog za svježu, novu godinu. Svi sudionici obavezno okrijepu pronađu u tradicionalnom festivalskom jelu, kuglicama koje se rade od rižinog brašna pomiješanog s malo vode pod nazivom „tangyuan“. Zadnjih godina kineski jezik jedan je od popularnijih tečajeva u svijetu, u koštac s čijim pismom i izgovorom se upuštaju mnogi.

U Zagrebu se tako za sve zainteresirane za učenje u Haohan školi kineskog jezika održavaju Otvoreni sati – besplatne trodnevne uvodne radionice kineskog jezika kako bi zainteresirana javnost mogla prije upisa na tečaj steći na zanimljiv način uvid u osnove kineskog jezika ali i kulture. Haohan škola kineskog jezika želeći popularizirati kineski jezik i kulturu u Hrvatskoj, organizira Otvorene sate kineskog jezika – besplatne uvodne trodnevne radionice u trajanju 6 školskih sati (3×2 školska sata) koje obuhvaćaju jezične i kulturne osnove – fraze govora, pisanja, kineske kaligrafije, kineske kuhinje, horoskopa i blagdana. One su svojevrsni uvod za polaznike koji se odluče za individualne ili grupne tečajeve, od kojih se ističe Večernja škola kineskog jezika.

Termini održavanja besplatnih radionica u veljači su: 14., 15. i 16.02., 17:00 – 18:30 // 21., 22. i 23.02., 17:00 – 18:30 // 20., 23. i 25.02., 20:30 – 22:00. Broj mjesta je ograničen, stoga je potrebno rezervirati svoje mjesto na: [email protected] ili na 099/5856735. I za kraj, saznali smo da ako želite nekome poželjeti sretan Festival lampiona, tradicionalni kineski blagdan, dovoljno je reći: 元宵节快乐!Yuánxiāojié kuàilè!