Martinje je onaj dan u godini kada posustaju najjači karakteri i kada se čaša vina ne odbija. Sv. Martin jedan je od najomiljenijih svetaca među proizvođačima vina, osobito onima u središnjoj Hrvatskoj. Taj dan se tradicionalno u podrumima i kletima krsti mošt, a renomirani proizvođači predstavljaju mlada vina. Jedno takvo predstavljeno je probranom društvu ljubitelja vina u ugodnoj atmosferi zagrebačke Vinoteke Vintesa.

Riječ je o Mladoj frankovki 2016. Feravina, koja će vas najprije zavesti svojom jakom i živom bojom višnje, a njezin ljubičasti ton odražava mladost, ali i preciznost tehnologije. U izraženoj sočnosti i karakteru osjeća se voćnost, mekoća i svježina.

dsc_9399

U bogatstvu ovog vina odražava se dobra vinarska godina, a njezina svježina i zaigranost rezultat su vrhunske tehnologije o kojoj vodi brigu nagrađivani enolog Marijan Knežević.

„U tehnologiji Mlade frankovke primjenjuje se kratka maceracija u horizontalnim vinifikatorima, kontrolirana fermentacija s temperaturom do 24 stupnja Celzijeva, kontrolirana makro oksidacija, brzi prvi pretok te minimalno sumporenje“, ističe glavni enolog.

tim-feravina-s-mladom-frankovkom

Iako za dobro vino nikada ne treba povod ili izlika, Martinje je bilo savršena prigoda za uživanje u još jednom odličnom crnom vinu, a za razliku od većine slavonskih proizvođača, Feravino poznato je upravo po svojim „crnjacima“.

 

Fotografije Rene Karaman